Hogyan lenne jobb a világ: fájdalommal, vagy érzelmek nélkül? – Lois Lowry: Az emlékek őre


Gréti (16éves) - 3 éve

Hogyan lenne jobb a világ: fájdalommal, vagy érzelmek nélkül? Az emlékek őre című könyvből ez is kiderül. Lois Lowry regénye 1993-ban jelent meg angolul, majd 2001-ben magyarul is. Az ebből készült filmet 2014-ben mutatták be. A főszereplők között feltűnik Meryl Streep is.

Milyen világról álmodunk? Ahol nincsen háború. Ahol béke uralkodik. Ahol nincs veszély, ahol az emberek nincsenek kitéve az alkohol és a drogok veszélyeinek. Egy olyan hely, ahol mindenki jóban van mindenkivel. A szomszédok barátságosak, és bármikor összetudunk ülni velük egy teázásra, beszélgetésre. Képzeld el, hogy ez mind valóra válik, hogy a világ tökéletes. Nincsenek konfliktusok.

 

Igen ám! De mindennek ára van! Mi van, ha egy ilyen „tökéletes” világban élünk viszont megfosztanak minket az alapvető boldogság forrásainktól? Mint például a színek varázsától, a piros erejétől, a kék nyugalmától, és a zöld éltetésétől? Mi van, ha ebben a világban nincs helye a zenének? Nincs dallam, ének, hangszer? Mi van, ha ez egy olyan világ, ahol nincsenek napsugarak, amik felmelegítenek? Nincsen hó. A puha fehérség, amely hideg lágyságával betakarja a tájat? És ha ez egy olyan világ ahol nincs domb, sem szellő, ami simogatja a fa ágait? De leginkább: Mi van, ha ebben a „tökéletes” világban nincs szabad döntésed a sorsodról? És nincs fogalmad arról, hogy milyen érezni, szeretni mindezt?! Érdemes-e egy érzelemmentes világban felnőni? Ezek után fontolóra kell venni a kérdést, milyen is egy jó világ? Lehet, hogy jobb a háború, mint egy olyan világ ahol nincsenek érzelmek? Vagy talán fordítva?

Ezt a nehéz kérdést boncolgatja Lois Lowry, Az emlékek őrében.

A regény főszereplője, Jonas egy ilyen világba születik. Nem érez hiányt, nem elégedetlen semmivel, hiszen nincs összehasonlítási pontja. Amikor aztán elérkezik élete 12. évébe, átesik – többi kortársával együtt – a tizenkettes ceremónián, amikor megtudja, mivel fogja tölteni a hátralevő életét. Sorsáról a Döntéshozók Bizottsága dönt.

Jonas-ra a lehető legkülönösebb munkakört osztják, az őrző szerepét. Ami mint később számára is kiderül, nagyon sok nehézséggel, és főként fájdalommal jár. Viszont ezért cserébe gyönyörű, és eddig elképzelhetetlen élményeket kap!

 

A könyvhöz tartozó kihívás pedig a következő:

Próbáld meg úgy olvasni a könyvet, mintha te is ebbe a világba születtél volna bele. Mintha nem lenne összehasonlításod a mai világgal.

Mi az amiről nem tudnál lemondani egy tökéletes világ kedvért sem?

Nézd meg a suliban az eddig idegesítő embereket más szemmel? Lehet, hogy nem is lenne olyan izgalmas a napod, ha miattuk nem kellene újra és újra érvelned az igazad mellett?

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is2017 Kidsnews | All rights reserved