Hoppá. Mégsem káros a kütyüzés?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Miközben folyamatosan azt halljuk, hogy az okoseszközök, az internethasználat, és a számítógépes játékok mekkora veszélyt jelentenek a fiatalabb generációkra, a korábban megfogalmazott szigorú megállapításokat újabban sorra cáfolják meg a szakemberek.

A Kínai Elektronikai és Technikai Tudományok Egyeteme és az Ausztrál Macquarie Egyetem közös kutatása néhány éve jutott arra az eredményre, hogy a professzionális videójátékosok gyorsabb felfogókészséggel és magasabb intelligenciával rendelkeznek, mint korosztálybéli társaik. Az e-sportolók agyában lévő szürkeállomány mennyisége ráadásul a megszokottnál lényegesen többnek találtatott a vizsgálat során.

Ez még persze nem minden. A napokban az eddigiektől merőben eltérő véleménnyel állt elő a fiatalkori internethasználat vonatkozásában, a brit gyermekgyógyászati ​​szakemberek posztgraduális képzését szervező, és érdekképviseletüket ellátó Királyi Gyermekegészségügyi Főiskola, az RCPCH is.

A szervezet képviselője a BBC-nek kijelentette, hogy bár egyes kutatások szerint a gyermekkori depresszió és a korlátlan internethasználat összefügg, ők ezt nem látják megalapozottnak. Véleményük szerint internet, ha azt jól és a megfelelő keretek között használják akkor szélesítheti a gyerekek látókörét. A korábbi negatív eredményeket felmutató kutatások bizonyítékainak újbóli elemzése során pedig arra jutottak, hogy -mivel nem derül ki, hogy a nagyobb képernyőhasználat okozza-e a problémákat, vagy az ilyen problémákkal küzdő emberek töltenek több időt a képernyő elött- azokból messzemenő következtetés nem vonható le.

Mielőtt azonban végleg beköltöznél a virtuális világodba fontos megemlíteni, hogy az brit állásfoglalás szerint is csak addig számít normálisnak a kütyüzés, amíg nem megy  a családi programok, az alvás vagy a testmozgás rovására.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

https://www.nature.com/articles/srep09763#methods

https://www.bbc.com/news/health-46749232

2017 Kidsnews | All rights reserved