Kamugombok a világban. Tényleg kell nekünk az ellenőrzés illúziója?


kidsnews (127éves) - 3 éve

Érezted már úgy, hogy a gyalogátkelőnél megnyomott gombnak a jelzőlámpa működésére semmilyen hatása sincs? Nem vagy egyedül. Kiderült, hogy New Yorkban a gyalogosok haladását meggyorsító kapcsolók mindössze 10 százaléka működik a rendeltetésének megfelelően, míg a többi 90 százaléknak annyi a hatása a forgalomra, mint a nyolcadikon lévő karácsonyfaizzónak. Az automatizált forgalomszervezés ugyanis egyszerűen nem engedi meg, hogy valaki kénye-kedve szerint villogtassa a rendőrlámpákat, megbontva a közösségi közlekedés rendjét és feltartva a munkába igyekvő tömegeket. Ezeknek a „placebo gomboknak” bevallottan is mindössze annyi lehet a feladatuk, hogy rákényszerítsék a gyalogosokat figyeljenek a keresztirányú járműforgalomra.

Tapasztaltad már, hogy a korszerűbb felvonók, hiába nyomogatod az ajtózáró gombot valamiért nem csukják be az ajtajaikat. Az ok egyszerű, a világ nagyobb részén jogszabály írja elő, hogy történjen bármi a beszálláshoz elegendő időt kell hagyni akár a mozgássérülteknek is. Ez a funkció akkor is él, ha egy rakat vámpír rohan a nyitott ajtójú felvonó és a rémült utasa felé.

A szállodai szobában lévő klímavezérlők is rendre figyelmen kívül hagyják a vendég nagyobb változást eredményező beállításait, mivel energiatakarékossági okokból a hőmérsékletet és a páratartalmat központilag szabályozzák.

De akkor miért van tele a világ ezekkel a nulla funkciójú gombokkal?

Ellen Langer, a Harvard egyetem pszichológus professzora több mint négy évtizede publikálta az “illusion of control” elnevezésű tanulmányát, amelyben leírta, hogy az optimizmus fenntartáshoz, a szilárd hithez és a normális önértékeléshez szükségünk van az irányítás illúziójára. A világunk pedig telis-tele van megtévesztő megjelenésű, de semmit sem működtető, a folyamatokra teljesen hatástalan gombokkal. Hát nem érdekes?

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

edition.cnn.com

2017 Kidsnews | All rights reserved