Kanada befogadta a menekülő szaúdi tinit.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Justin Trudeau által vezetett, és a világon a legtöbb női kormánytaggal rendelkező Kanada fogadta be végül azt a 18 éves szaúdi lányt, akinek a története a napokban izgalomban tartotta a világot. A hazájából Thaiföldre menekülő Rahaf Mohammed al-Kunu egy magas rangú szaúdi tisztviselő leánygyermekeként gondolta úgy, hogy szabadon szeretne dönteni a saját sorsáról, amivel súlyosan megszegte az ország törvényeit. Persze nem ő az első nő, aki a kényszerházasság, a családi erőszak, illetve a teljes elnyomás elől menekül. Korábban a szaúdi királyi család hercegnői is teljesen nyomtalanul eltűntek a világ elől, mivel szabadabb életet szerettek volna élni.

Rahaf hatalmas szerencséjének köszönhetően, miután diplomáciai nyomásra elvették az útlevelét Thaiföldön még hozzáférhetett a Twitter fiókjához, így üzenetekben tudatta a világgal, hogy elbarikádozta magát a szállodai szobában és nem hagyja, hogy visszatoloncolják hazájába, ahol a biztos halál várna rá. A vírusként terjedő bejegyzések hatására felpaprikázott sajtó miatt azonban, a Thaiföldi hatóságok nem merték kiadni az időközben helyszínre érkező családtagoknak a fiatal lányt. A sakk-matt helyzetet végül az ENSZ, Kanada és Ausztrália oldotta meg azzal, hogy menedékjogot biztosítottak a fiatal lány számára.

A szaúdi királyságban még 2019-ben sem egyszerű nőként élni, bár mostanság elvben már autót is vezethetnek, ha azt a család férfi tagjai is megengedik. A korábban elképzelhetetlen könnyítés ellenére azonban a nők és férfiak még mindig nem tartózkodhatnak egyszerre nyilvános közös helyiségekben, így nehéz elképzelni, hogy merre vezethetnek ezek a közös autós kirándulások. Mindemellett a mindent látó vallási rendőrség, az „Erény Előmozdítása és a Bűn Megelőzése Bizottság” felügyeli a társadalom összes tagját, hogy még véletlenül se vétsenek a szigorú szabályok ellen.

Rahaf Mohammed al-Kunu azonban az elmúlt napokban megmutatta eltökéltségét, ezért ezután szabadon dönthet majd saját jövőjéről, immár kanadaiként.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

hvg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved