Király az árnyékban…Ki az a Banksy?


Winilla (14éves) - 3 éve

A graffiti sokak szerint a “huligánok által falra mázolt firka”. Összekenni a falakat, sikátorokat, hidakat, csúnya üzeneteket hagyni az utcák menti házakon, hogy aztán megrontsák a drága kisgyerekek ártatlan lelkét… Igen, ha túlreagáljuk azt, hogy látunk egy csúnya nénit, ahogy lenéz ránk egy ház faláról, akkor be lehet állítani vandalizmusnak a graffitizést. De a street artnak van másik oldala is, ami – ahogy a neve is mondja – művészet. Az utca a kiállítóterem, a graffitik a festmények. És ez a kiállítóterem sokkal jobb, mint a többi, itt nem kell arra várnod, hogy kitegyék az alkotásod, hanem rögtön megteheted magad is.

Sok olyan graffiti művész van, akik nagyon nagy tehetséggel vannak megáldva, és műveik elkápráztatják a nyitott szemű embereket. Vegyük például Banksyt, akit egy kis túlzással, az egész világ ismer és sok-sok műve méreg drágán kelt el az aukciók során.

Az előző sorban ejtettem egy kis hibát. Azt írtam, az egész világ ismeri, de ez nem igaz. A nevét, a műveit ismerik, de hogy ki ő? Fogalmuk sincs. Korunk leghíresebb graffitise az árnyékban dolgozik, senki sem ismeri a személyazonosságát. Találgatások persze vannak, egyszer-kétszer már az is lehet, hogy közel jártak az igazsághoz, de a végén sehogy sem sikerült bebizonyítani, hogy valóban egyezik a személlyel.

Egy nagyon meglepő dolgot érzékeltem, amikor a wikipédián rákerestem Banksyre. Úgy írtak róla az első mondatban, mintha mindenki ismerné, leírták a nevét, hogy apja fénymásológép-szerelő, hogy hentesnek készült és a többi…

Én csak néztem-néztem, hogy akkor most mégiscsak ismerik? Persze hamar kiderült ezek csak egy olyan személy adatai voltak, akit most éppen Banksynek hisznek. És ezt, szerintem, úgy akarják még több emberrel elhitetni, hogy a wikipédián így írnak róla. Mert aki nem ismeri Banksy-t, csak első látásra olvas valamit a wikin, na az elhiheti, hogy közismert személyről van szó, de valójában homály fedi kilétét.

Azért néhány alapvető dolgot lehet tudni Banksyről. Képei nagyrészét stencliezett technikával készíti el, mivel az gyorsabban megy, így hamarabb el tud lógni a helyszínről. Politikai aktivista, a graffitijein legalábbis ez köszön vissza. Napjaink gondjait vetíti le a képein keresztül. Néhány, elképesztően nagy dologba is belevágta a fejszéjét, és nagy darabot szakított le vele magának a hírnév, és a tekintély darabkájából. Rendezett filmet az Exit Through the Gift Shop címmel, amit Oscar díjra jelöltek.

Megalkotta a Disneyland ellentétét, a Dismaland-et, ahol rendőrségi páncélozott autókról lehet csúszdázni és morcos, Mickey egér füles biztonságiőrök vannak. Szóval az egész a Disneyland negatívja. Mégis hosszan kígyózó sorban álltak az emberek, hogy bejuthassanak. Ő szervezte Nagy-Britannia legnépszerűbb kiállítását is.

Ő segítette fel a street artot azon a bizonyos utolsó lépcsőfokon, ő hozta be a köztudatba, mint művészet, és hogy megnézzék egy alkotását, kiállítását, az emberek akár órákon keresztül is sorba állnak. Igen, ehhez nem férhet kétség, Banksy a street art legismertebb embere. Vagy ahogy manapság nevezik, a világ legnagyobb vandálja.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Photo by: 1, 

 

2017 Kidsnews | All rights reserved