Marsi évforduló


kidsnews (127éves) - 3 éve

A NASA Opportunity nevű marsjárója 15 éve, 2004. január 24-én szállt le a vörös bolygó Meridiani Planum nevű régiójában. Még számítanak a bejelentkezésére. Az első jelet a leszállást követő napon küldte (5:05 UTC), jelenleg pedig 16. évét kezdi a Mars felszínén. A golfkocsi nagyságú rovert úgy tervezték meg, hogy nagyságrendileg egy km megtételére legyen képes a bolygó felszínén, és 90 marsi napig működőképes legyen. Minden várakozást felülmúlva 45 km-t tett meg, és az 5000. napját töltötte a bolygón 2018 februárjában.

Művészi elképzelés a Mars felszínén lévő Opportunity marsjáróról. (Kép: NASA / JPL / Cornell University)

„A Mars felszínén eltöltött tizenöt év nemcsak a kiválóan megtervezett marsjárónak köszönhető, hanem a mögötte álló elkötelezett és tehetséges csapatnak is. Munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak a Marsról szerzett ismereteink bővítéséhez” – nyilatkozta John Callas, az Opportunity projektmenedzsere (NASA Jet Propulsion Laboratory) Pasadenában, Kaliforniában. „Azonban ezt a szép évfordulót beárnyékolja az a tény, hogy jelenleg nem ismerjük a rover állapotát. Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy kapcsolatba lépjünk az Opportunity-vel, de ennek sikere az idő múlásával sajnos egyre kevésbé valószínű.

Az Opportunity legutolsó kapcsolatfelvétele a Földdel 2018. június 10-én történt, amikor egy porvihar – ami végül a Mars egész felszínét beborította – elérte a napelemekkel működő marsjáró akkori tartózkodási helyét, a Kitartás-völgy (Perseverance Valley) nyugati peremét is, és annyira elsötétítette a marsi eget, hogy a marsjáró napelemtáblái már nem tudták feltölteni az akkumulátorokat.

Habár a vihar végül megszűnt és az égbolt kitisztult, a rover azóta nem lépett újra kapcsolatba a Földdel. Ennek ellenére hivatalosan az Opportunity küldetése folytatódik. Ebben a fázisban a Jet Propulsion Laboratory mérnökei parancsokat küldenek a marsjárónak, valamint próbálnak jeleket fogni a rovertől. Amennyiben erőfeszítéseiket siker koronázza majd, megpróbálhatják a rover működésének helyreállítást.

Az Opportunity és ikertestvére, a Spirit a floridai Cape Canaveralről indult 2003-ban. A Spirit is 2004-ben érte el a vörös bolygót, küldetése 2011-ben ért véget.Forrás:

urvilag.com MK

2017 Kidsnews | All rights reserved