Megacunami végezhetett az élővilág jelentős részével!


kidsnews (127éves) - 3 éve

Napjainkban körülbelül 200 olyan kráter ismert a Föld felszínén, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy a bolygó rendszeresen kell elszenvedjen aszteroida becsapódásokat. Az egyik legismertebb ezek közül a mexikói, 170 kilométer átmérőjű Chicxulub-kráter. A 69 millió évvel ezelőtti, 14 kilométer átmérőjű aszteroida becsapódása, és az azt követően elszabaduló, 100 teratonna TNT felrobbantásával egyenértékű energia ítélhette kihalásra a dinoszauruszokat is.

A „nukleáris telet” kiváltó kataklizma mindig is a tudósok érdeklődésének középpontjában állt, így már a múltban is viszonylag pontos kép alakult ki az eseményekről. Az informatikai fejlődésének hála azonban egyre több a lehetőség lépésről-lépésre modellezni a becsapódások körülményeit, és azok Földre gyakorolt hatását.

Legutóbb Washingtonban mutattak be egy olyan szimulátort, amely a fent említett Chicxulub-krátert létrehozó kisbolygó hatásáról adott pontos képet. A számítások szerint az aszteroidával való ütközés nem csak a globális légkörre és a bioszférára volt rendkívüli hatással, de egy olyan globális szökőárat is létrehozott, amely a világ összes óceánjában éreztette hatását.

A 2004-es indiai-óceáni cunamit 2600-szorosan meghaladó energiával rendelkező gigahullám, és a bolygó felszínét elborító izzó törmelék, a savas esők, valamint a napot eltakaró porrészecskék, nem sok esélyt adtak a földi állat- és növényfajoknak, amelyek közel 80 százaléka pusztult ki ekkor.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

https://agu.confex.com/agu/fm18/meetingapp.cgi/Paper/445502

2017 Kidsnews | All rights reserved