Megújul az ingyenes felvilágosító applikáció, a LoveInfo.


kidsnews (127éves) - 3 éve

A mai fiatalok egy jelentős része valójában nem tud bizalommal fordulni senkihez, ha magánéleti kérdéseik, problémáik adódnak. Megdöbbentő, hogy még a fejlett országokban is mekkora károkat okoz a témával kapcsolatos általános tudatlanság, amik elkerülhetők volnának felvilágosítás és megelőzés révén. Ezek a károk magukban foglalják az abortuszok magas számát, ami sok fájdalmat okoz, és a nemibetegségek növekvő előfordulási arányát.

Hazánkban 18 éves korukra a fiatalok 95%-a esik át első szexuális élményén, ám a korosztály 50%-a nem használ az első alkalommal fogamzásgátló eszközt. Ennek eredményeképp hazánkban 18 éves kor alatt évente nyolc-tízezer lány esik teherbe, aminek csak rossz vége lehet. Ennek 50%-a terhességmegszakítással végződik, de szintén súlyos problémát jelent a nem kívánt szülések miatt tönkrement életek, beleértve a gyermekét. Mindez ráadásul az egész társadalomra negatív hatással van, ugyanis a tinédzser-anyák gyermekei sokkal nagyobb valószínűséggel válnak bűnözővé.

Ugyanakkor a mai modern technológiánaknak köszönhetően a fiatalság előszeretettel használja az információk átadására a mobileszközöket. A LoveInfo nevű ismeretterjesztő applikáció a 12-25 éves korosztályt célozza meg, ami jelentős szegmensét érinti az érdekelti körnek, ezzel is hozzájárulva az egészséges testi és lelki fejlődésükhöz.

Az alkalmazás ingyenesen és regisztráció nélkül letölthető.

Annak érdekében készült hogy az minden szexuális és párkapcsolati kérdésben segítséget tudjon nyújtani. Készült fiatalnak, felnőttnek, oktatottnak, oktatóknak, mindenkinek. Hasznos tanácsokat, hiteles információkat ad a szexuális együttlétre, az az előtti és az az utáni időre, hogy hogyan lehet elkerülni a leselkedő veszélyeket, betegségeket, netán a nem várt, nem kívánt terhességet. Ezekre többnyire mindig van segítség, mindig van megoldás, ám a legjobb megoldás a megelőzés.

Az app sok fontos témát érint, például az intim higiéniát, az önvizsgálat megtanulását képekkel illusztrálva, mely ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán elkezdeni. Az alkalmazás kitér továbbá az anatómiára, önismeretre, a védekezési módszerekre, azok fontosságára és részleteire, az interneten keringő veszélyes tévhitekre, mindezt képekkel illusztrálva és részletesen elmagyarázva. A fiatalok sok kérdésre választ kapnak az applikáció révén, amiket iskolai felvilágosítások alkalmával sokszor nem mernek feltenni, mert nem akarnak „ciki” helyzetbe kerülni társaik előtt.

A vészhelyzet menüpont baj esetén azonnali segítséget nyújt. Az alkalmazásban megtalálhatók a  nőgyógyászati szakrendelések, bőr-, és nemi beteggondozók, a babamentő inkubátorok GPS-koordinátái, valamint könnyedén elérhetők a családvédelmi szolgálatok. Ugyanebben a menüpontban egy drogprevenciós program is elhelyezésre került, valamint segélyvonalak, mint például az ingyenesen hívható lelki-segély vonal, és a drogsegély vonal.

Az applikációnak  megjelenik egy bővített verziója, megújult külsővel és új zenével (AGE: Ébredés). Szinte mindegyik menüpont tartalma frissül és kiegészül. Az új verzió tartalmaz egy emberi jogokra és ökológiai tudatosságra nevelő menüpontot is, valamint egy közel 500 kérdésből álló kvízt, mely révén a fiatalok ellenőrizhetik tudásukat, és játszva tanulhatnak. A kvíz sikeres kitöltése esetén a felhasználó tippeket kap három témakörben. Az első a fiúk személyes sikerét hivatott növelni, a másik a lányokét, a harmadik pedig az erőszakmentes kommunikáció alapjait tanítja meg.

A fejlesztés legnagyobb nehézsége talán a prüdéria legyőzése volt. Ám mivel ez egy valóban hasznos alkalmazás, így a csapat sikerrel vette az akadályokat. A megoldás azonban többrétű, ugyanis a sikerhez nem csak a tudás, de az eszközök is szükségesek a fiatalok számára. Ezért a LoveInfo csapata az eszközt is igyekszik biztosítani saját fejlesztésű, kis helyigényű, mechanikus működésű, vandálbiztos óvszerautomaták révén.

Kántor Sztella Nóra, BOCS Alapítvány

 A LoveInfot képre kattintva tudod letölteni

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=9164769
NEFI
KSH
MSD

2017 Kidsnews | All rights reserved