Mennyire fontos a kiber tér biztonsága?


Szabó P. Dóra (19éves) - 3 éve

Hallottál már a Cyber Tech Accordról? Ha nem: nem csoda, hiszen nem IT biztonsági szakember vagy, hanem diák. A nemzetközi Cybersecurity Tech Accor szervezet a világ egyik legnagyobb IT-biztonsági kezdeményezése, amit 34 vezető digitális vállalat hívott életre azzal a céllal, hogy növeljek a kibertér; és digitális világ polgárainak biztonságát. Mi az egyik alapító vállalatot, a Microsoft egy képviselőjét kérdeztük az online biztonságról és a kezdeményezésről.

 A mai világban mennyire fontos a kiber tér biztonsága?

A technológia rohamléptékű fejlődése közben néha nehéz eldönteni, ki jár elől: az innovatív megoldásokat kifejlesztő vállalatok, vagy a kiberbűnözők. A felhasználók felelőssége minden korábbinál nagyobb, ám a szükséges szoftveres és módszertani védőhálót a cégeknek kell biztosítani. Ez pedig nem kis feladat, amely csak vállvetve, közös erővel vihető sikerre.

Milyen lehetőségeket nyújt a Cyber Tech Accord?

A felhasználók védelme érdekében a Microsoft és 33 nemzetközileg sikeres és elismert vállalat, többek között az Avast!, Cisco, Facebook, Nielsen, Nokia, Oracle és az SAP, aláírta a Cybersecurity Tech Accord egyezményt, amelynek szentesítői átfogó iparági vállalásokat tesznek a biztonságos online tér megteremtéséért.

Magyar kiberbiztonsági cégek is csatlakoztak a világ egyik legjelentősebb IT-biztonsági kezdeményezéséhez: a Balasys és a Cyber Services több más régiós IT-security szolgáltatóval együtt lett a Cybersecurity Tech Accord része.

A Tech Accord titkársági teendőit is ellátó Microsoft, rendkívül agilis tevékenységének köszönhetően a tagok száma exponenciálisan nő: Krakkóban több cég is csatlakozik a kezdeményezéshez a régióból.

A Cybersecurity Tech Accord aláírói négy alapelv köré csoportosították a közös értékeiket:

Teljeskörű védelem: mindenkinek egyenlő védelmet kell biztosítani az interneten, technikai platformoktól, kultúrától, helyszíntől vagy rosszindulatú támadások milyenségétől függetlenül.

Zéró tolerancia: az aláírók fellépnek a bűncselekményekkel szemben, minden eszközzel megakadályozzák termékeik és szolgáltatásaik manipulálását.

Képességfejlesztés: a felelősség közös, így a kibertér minden lakóját fel kell vértezni azokkal a képességekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságban mozoghassanak az interneten.

Kollektivitás: közösen, az információk megosztásával többet lehet tenni a kiberbiztonság javításáért.

Azzal, hogy aláírták a csatlakozási dokumentumokat, nagy lépést tettek előre. De mégis, mennyire nagyot? Mit jelent ez? Mi a célja?

  • Minden eddiginél erősebb védelmi rendszerek és mechanizmusok kialakítása a kiberbűnözőkkel szemben;
  • Határozott fellépés termékeik és szolgáltatásaik támadó célú felhasználása ellen;
  • Kiberbiztonsági fejlesztések támogatása;
  • Széleskörű együttműködés a meghatározó iparágak szereplőivel és szakértőivel a technológiai és módszertani fejlődés előmozdításához.

Mit jelent a teljes körű védelem?

Abban a világban, amikor az emberek szinte a nap minden órájában használnak online szolgáltatásokat, kiemelt fontosságú a kibertér biztonsága. A hatékony védelem kiépítése rendkívül nehéz feladat olyankor, ha a digitális szolgáltatások szállítói nem közösen meghatározott, az informatikai biztonság alapjait szem előtt tartó módszertanok, sztenderdek és irányelvek szerint fejlesztik saját megoldásaikat.

Mik azok a webinarok? Miket tudhatunk meg? Mi célt szolgálnak?

A Microsoft nyitotta meg azt a webes szemináriumsorozatot, amelynek célja a kiberbiztonság legjobb gyakorlatainak bemutatása. Az októberi „Bevezetés a felhőalapú számítástechnikába” címet viselő webinartot továbbiakban is követik még előadások a többi aláíró „gondozásában”. Ezeken többek között szó volt a titkosításról, a böngészővédelemről, a zsarolóvírusokról és egyéb kártevőkről, vagy az adathalászatról. Az együttműködő üzleti szereplők közös oktatóanyagok kialakítását is tervezik a közeljövőben.

 

Így 2019-ben, mit tart Microsoft fontosnak, hogy napjainkban mit kellene megvalósítani? Vannak valamilyen publikus terveitek a közeljövőre nézve a kiberbiztonság kapcsán?

A Cybersecurity Tech Accord kezdeményezés éppen a közös alapok megteremtéséhez nyújt segítséget: párbeszédre ösztönzi a globális és regionális technológiai vállalatokat, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek az ügyfelek és a felhasználók védelme, a kibertér biztonsága érdekében.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 Forrás:

Microsoft

2017 Kidsnews | All rights reserved