Nem lehet már a kukát tömni az élelmiszerrel Csehországban.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Hazánkban sem szokatlan, hogy a közeli szavatosságú termékeket élelmiszerbankoknak adják át a nagy kereskedő cégek, hogy azok még időben eljussanak a rászorulókhoz, de erre valójában semmi sem kötelezi a társaságokat. A cseh honatyák viszont a napokban úgy döntöttek, hogy nem bízzák a cégek vezetőinek belátására és szívjóságára ezt a kérdést. Olyan jogszabályt alkottak, amely kötelezi a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat, hogy az el nem adott és kereskedelmi forgalomba már nem hozható, de még fogyasztható termékeket díjmentesen át kell adják a segélyszervezeteknek.

Persze a kereskedelmi lobby nem igen örült az elgondolásnak, mivel álláspontjuk szerint az intézkedés sérti a vállalkozások magántulajdonhoz való jogát miközben szociális ellátói feladatokat kényszerít a bolthálózatok tulajdonosaira. Az országgyűlési képviselők egy része mindezen felbuzdulva azon nyomban meg is támadta a jogszabályt, de az ügyet tárgyaló alkotmánybírák hamar helyes irányba terelték a dolgokat. A keresetett elutasították mivel a rendelkezés nemcsak, hogy nem alkotmányellenes, de része annak a nemzetközi törekvésnek, hogy világszinten csökkentsük a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved