Nemcsak mérnökként lehet LEGO játékokat/szetteket tervezni


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Reménytelennek tűnhet idejutni valakinek: a világ egyik legnagyobb vállalatánál dolgozni, mégpedig olyasvalakiként, aki létrehozza a népszerű játékokat? Sokan különböző mérnöki végezettséget szereznek, hogy hasonló munkát vállalhassanak, vannak azonban olyanok, akiket a kocka szeretete képes a munka közelébe juttatni. Pierre is így került a LEGO City csapatához még évekkel ezelőtt. Szerkesztőségünknek sikerült a LEGO egyik tervező mérnökével, Pierre Normandin-nel interjút készíteni, ezalatt a munkájáról, a tervezés folyamatáról, vágyairól, történetéről és sok más izgalmas dologról kérdeztem.

Fel kéne nőni talán. Ezt vallják a nagyok. Nem kéne játékokra költeni, ezekkel tölteni az időm. Felesleges. De mi van akkor, hogyha nem fogom megunni, mert van ezekben a kicsike építőkockákban valami, amit semmi más nem tud megadni nekem? Mi van akkor, hogyha szeretném, ha egész életemben ezzel foglalkozhatnék? Van mit tenni ilyenkor?

Pierre tíz éve került a LEGO Csoporthoz, mégpedig azért, mert egész életében szerette a kockát és úgy érezte, ott a helye a tervezőmérnökök között. Szerencsés szituációk és interjúk tömkelege után bekerült a céghez, ahol azóta a LEGO City részleg felelőse, avagy vezetőjeként dolgozik.

Bár minden különböző játékkategóriának saját csapata van, minden dizájner a dániai Billundban található LEGO központban dolgozik. Itt a hatalmas közös alapanyagraktárban, ebédlőben és hasonló közösségi terekben a márka összes tervezője együtt tevékenykedik valamennyire. Ezekben a terekben gyakran történik eszmecsere a különböző termékeken dolgozók között; ha valakinek a saját témáján kívül eső jó ötlete van, az megtalálhatja magának a megfelelő embert, akivel össze tudja egyeztetni gondolatait – jegyezte meg Pierre.

Azért ezzel kezdem, mert az együttműködés nagy kulcsa a LEGO tervezés minden részében. Az egyes ágakon (mint a City, vagy a Star Wars) dolgozó csapatok közösen alakítják ki minden félévre a saját területük megjelenéseit. Rendőrséggel vagy inkább tűzoltókkal akarunk foglalkozni a félévben, pontosan hány darabot, kik fognak az egyes szetteken dolgozni, ilyen és hasonló kérdések lengik körbe a dizájnerlétet, legalábbis ebben a vázlatszerű folyamatban. Itt alakul ki, hogy pontosan miről fog szólni a jövő.

Amikor az alapok már lekerültek, megindulhat a munkafolyamat. A fentebb említett központi anyagraktáron túl minden “irodában” megtalálható néhány gyakran használt, mondhatni esszenciális elem, ezekből készülnek az egyre kifinomultabb prototípusok minden termékből. Amikor nem elég a csapat irodájában és a központi raktárban megtalálható elem egy bizonyos építési probléma megoldásához, akkor előfordul, hogy új, korábban sosem látott kockák kerülnek a menüre; ezeket külön a digitális tervezéshez értő kollegák segítségével hozhatják létre a dizájnerek. Géphez ülnek, és egy külön applikáció segítségével kialakítják a jövendőbeli kockát, ami későbbi ellenőrzések után kézzelfogható elemmé válik.

Figyelemmel Pierre vezető szerepére, rá néhány plusz feladat is hárul a tervezésen felül. Ilyen például az ‘összerakhatóság’ ellenőrzése. Tekintve, hogy a City termékek leginkább fiataloknak készülnek, figyelni kell arra, hogy az összeépítésben használt technikák könnyen átláthatóak és replikálhatóak legyenek a gyerekek által is. Ezt szem előtt tartva a vezető menet közben gyakran végigtekinti a termékeket, miközben persze a saját dolgaival is foglalkozik.

Érdekelt engem az is, volt-e bármi komolyabb csalódás munkája során. Esetleg egy napvilágot sosem látó készlet, vagy egy unalmasra sikerült szett. Bár reméltem kapok valami izgalmas történetet, a valóság meglepően pozitív; a cég nem hagyja, hogy bármi, amibe egyszer belekezdtek az tönkremenjen, vagy feledésbe merüljön. Hogyha az ötletgazda megakad, akkor segítséget kap valamelyik csapattagjától, mindig van egy megoldás, sosincs tényleg lehetetlen helyzet.

Kissé félve kérdeztem meg Pierre-t, hogy ugyan a folyamatos LEGO szettekkel kapcsolatos munka nem rontja-e kicsit magát a játékélményt.

Hogyha nekem állandóan ezzel kéne foglalkoznom, el tudom képzelni, hogy megunnám. Nagy megnyugvást nyújtott, hogy Pierre a mellett, hogy továbbra is élvezetesnek tartja az építést munkahelyén, még saját magának is sokat vesz a termékekből. Például barátaival a meglepetészacskós minifigurákat gyűjtik és cserélgetik, közösen mennek gyakran munka után, és tapogatják a rejtélyes zacskókat, hátha rátalálnak egy olyan bábura, ami azelőtt nem volt nekik meg. Mindezek ellenére azért azt belátta, hogy sokkal kevesebb szabadidejét tölti a játékkal, mint régebben.

Mielőtt elköszöntem volna, megkérdeztem, van-e egy bizonyos készlet, amire különösen büszke volna, mint dizájner. Rövid hezitálás után a képen is látható Creator Expert-es Maersk vonatot mondta. Önmagában az, hogy dolgozhatott rajta, már megtiszteltetés, hiszen ez nem is az ő tulajdonképpeni ága volt, mesélte. A végeredmény pedig szerintem magáért beszél.

Hát igen, ilyen ez a dizájnerlét. Készletek, tervezetek, csapatmunka, LEGO. Be kell valljam, azért egy kicsit irigylem.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved