Skam -Az abbahagyhatatlan sorozat, tinikről tiniknek


Adeline (16éves) - 3 éve

Négy téma, négy szemszög, négy évad, egy sorozatban. De a norvég Skam (Szégyen) mégis valami sokkal több ennél. A sorozat ennek a skandináv ország fiataljainak mindennapjait mutatja be, pedzegetve néhány, számtalanszor felmerülő serdülőkori problémát.

A történet az oslói Hartvig Nissen gimnáziumban játszódik. Főszerepben egy baráti társaság áll, akik tanulnak, buliznak, átélik az élet hétköznapi, és nem hétköznapi nehézségeit és együtt átvészelik azokat.

Az első évadban megismerkedünk Eva-val és a lányokkal. Azzal, hogy milyen, ha elsős gimis vagy, ha van barátod, hogy mit kellett érte feláldoznod, milyen a magány, kezdetben milyen barátok nélkül. A második évad Noora-ról szól, egy kezdődő kapcsolatról, egy érdekes pasiról, a barátok közötti széthúzásról, a szexuális zaklatásról, a feminizmusról.

Nekem a harmadik évad a kedvencem. Itt egy fiú, Isak van a főszerepben, aki elég erős, hogy beismerje magának, és mindenki másnak, hogy meleg.

Közben egy másik fontos témája is van ennek az évadnak: a mentális zavarok, és az elfogadásuk.

Talán azért lett ez a legjobb évad (és a legnézettebb) mert annyira jól mutatja be, hogy milyen nehéz is ez az egész. Igazából az összes évad elég romantikusra sikerült, de nem amolyan nyálas, filmbéli módon, hanem mint ahogy a való életben történik.

A negyedik évadban kicsit a még kimaradt szereplők életébe is bekukkanthatunk, de a fő téma az iszlám vallás (természetesen ez is egy tinédzser szemén keresztül, nem amolyan dokumentumfilm szerűen), az, ha az interneten zaklatnak, és milyen a tiltott szerelem.

Annyira más volt az egész, nem amerikai, nem is magyar, hanem norvég, amiről szinte semmit sem tudtam korábban. Nagyon tetszett minden, a zene, a norvég kultúra, ahogy a szereplők viselkedtek, és érdekes volt a nyelv is.

Nem szinkronizálták magyarra, emiatt rengetegen rá se kattintanak hiszen minden sokkal egyszerűbb, ha magyarul van. Én is úgy voltam vele az elején, hogy csak halogattam és halogattam, mondván majd belekezdek, de mostanra rájöttem, ez hiba volt. Az elején valóban nehéz volt koncentrálni a feliratra, a norvég nyelv is teljesen ismeretlen volt számomra, a furcsa hangsúlyozásával, logikátlanságával, de az első rész után teljesen beszippantott a sorozat, és nem tudtam abbahagyni, a végére még norvég nyelvet is nagyon megszerettem.

Az én személyes tapasztalatom az, hogy ezt a sorozatot egyszer nem elég végignézni, egyszerűen nem lehet megérteni elsőre. Nem hosszúak az évadok, 10-12 részesek, maguk az epizódok is csupán 20 percből állnak, ennek ellenére pont elég ez a kis idő mindenre. Azt az egyet sajnálom, hogy nem készült belőle több évad.

Még ha norvégul is van, higgyétek el, tetszeni fog.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az Instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a YouTube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved