Szomorú valóságra alapszik a Colin Firth főszereplésével készült Kurszk című filmdráma.


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Szomorú valóságra alapszik a Colin Firth főszereplésével készült Kurszk című filmdráma. A Barents-tengeren 2000. augusztus 12-én elsüllyedő azonos nevű orosz atom-tengeralattjáró legénységének sorsáról és a körülöttük zajló eseményekről szól, méghozzá igencsak élethűen.

A film legelején bemutatja főszereplőinket, az apát, akinek ki kell mennie egy hadgyakorlatra és feleségét, akinek ki kell várnia a visszatértét. A parton eltöltött első húsz perc után, amelyben a főszereplő egyik barátja megházasodik belépünk a Kurszkra.

A tengeralattjáró belseje remekül van prezentálva. Minden részlet, minden sarok sugározza magából az elnyomó szűkösséget, a technikai csodát és a szerkezet antikváltságát is. Remekül átjön még a békésebb percekben is a kissé elnyomó atmoszféra. Ugyanez sajnos a gép külsejéről nem mondható el; az összes számítógépes effektus (sajnálatosan magát a Kurszkot is beleértve) végtelenül gagyi, minthogyha egy 2004-es tévéfilmet néznék. A praktikus és a számítógépes effektek hatalmas kontrasztja semmiképp sem szolgálja a filmet. Az egyébkénti magas minőség miatt ezek a részletek igenis kitűnnek. Sajnálatos.

Ettől az egy problémától eltekintve a film technikailag nagyon rendben van. A színészek remekül teljesítenek, az orosz bürokraták, aggódó feleségek és szimpatikus angolok ugyanolyan jól vannak megjelenítve. A film remek tempóban mozog, jól halad a cselekmény, a kameramunka bár nem felvágós, de működik, a filmnek keretet adó 4:3-as és 16:9-es képarány váltása is teszi a dolgát, minden a helyén van.

A film – bár azt vártam, hogy a hajó legénységére és az ő szenvedésükre fókuszál (szoktam szeretni az ilyenfajta klausztrofób, személyes filmeket, nekem ezek adják át legjobban az egyes helyzetek horrorját) –, valójában mindent felkarol az eseményekkel kapcsolatban, és sokkal inkább szól a bűnösökről, mint magáról a bűnről. Miért kellett meghaljanak ezek a férfiak? Kérdezi a film, és végül remekül válaszolja meg, nagyon érzelembőn, átütően és meggyőzően.

Összességében a belga-luxemburgi dráma egy-két apróságtól eltekintve remek. Nem tör magának új műfajt, nem váltja meg a világot, de mint film, megfelel. Ráadásul mindennek a tetejébe tartalommal is bír. Örülök, hogy láttam.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved