Téli túlélőtippek házikedvenceknek (és gazdáiknak)


Tigirl (16éves) - 3 éve

Beköszöntött a tél. Esett 15-20 cm hó, országrésztől függően. Megállt a közlekedés. Ez azonban nem érdekes, hiszen drága kicsi kedvencünk kint fagyoskodik és mi azon stresszelünk, nehogy megfázzon. Hogy elkerülhessük a felesleges idegeskedést, hoztunk néhány tippet télre.

Téli bunda: A mi cicánk kinti-benti macska, mert bejöhet a házba, de kint kell aludnia. Elég szívtelen megoldásnak tűnhet, hogy a -10 °C-ban kirakjuk kedvencünket a hóba. Nos, azért ezt nyilván nem játsszuk el, ha nagyon hideg van, a garázsban maradhat a cica éjszakára. Mi is aggódunk, hogy ha túl sokat van bent, azzal becsapjuk a szervezetét, nem fogja lecserélni a bundáját, és ha kimegy, megfázik. A FURminator szerint nem ettől nem kell tartani, mert a vedlést befolyásoló tényezők között nem a hőmérséklet, hanem a nappalok hosszúsága szerepel. Kérdés, hogy egy lakásban tartott állat mennyire érzékeli a nappalok hosszúságát…

 

Szőrápolás télen: A vedlés nem túl kellemes időszakában a nyári bundát elhullajtják, hogy a vastagabb, tömöttebb kinőhessen. Ezt segíthetjük, ha rendszeresen megfésüljük kedvencünket, de macskák esetében nem életbevágó (főleg rövidszőrűeknél), csak ajánlott. Azonban ha csomót találunk a szőrben, azt minél előbb ki kell bogozni, mert megakadályozza a vedlést azon a területen. Kutyáknál viszont célszerű rendszeresen “fésülködni”, és nyírni a szőrzetet, hogy az a lehető legjobban szigeteljen. Egy nagyobb hancúrozás után hasznos lehet, ha átnézzük, jól kikeféljük a kutyus bundáját.

Hőmérséklet: Mint említettem, nagyon hidegben “megkegyelmezünk” a cicánknak, és a garázsban aludhat. Azonban honnan tudjuk, hogy mi hideg kedvencünknek, és mi nem? A leghitelesebb a hőmérő. Ha mínuszban vagyunk, olyan 5-10 fok körül már dideregnek a kutyák, macskák. Ilyenkor két megoldás van: vagy beengedjük valamilyen fűtött helyiségbe, vagy (még a hideg beállta előtt) építünk egy meleg kuckót. Utóbbi nagyon izgalmas, hiszen most kiélhetjük kreativitásunkat egy aprócska házikó formájában. Azonban ahogy az építészetben is, így a kutyaház esetében is figyelembe kell venni néhány alapigényt (persze a fizika törvényein kívül), és ne csak az esztétika legyen a fontos.

Például a méret megválasztása nagyon lényeges: mindig a háziállat méretéhez építsünk “ingatlant”. Ne legyen túl kicsi, de ne legyen túl tágas sem, mert azt nem tudja kellően felmelegíteni a kutyus, cicus. Érdemes inkább lapos tetőt csinálni neki, mert a háromszöges tető csak növeli a teret. Ha nem a talajra, hanem néhány téglára építkezünk, akkor nem fog alulról bekúszni a hideg, és nem is fog felázni. Szalmával, papírcsíkokkal a legjobb kibélelni a házat, mert a takaró, a pokróc sokkal nehezebben szárad ki, ha benedvesedik. Hogy tutibiztos ne fagyjon be kedvencünk feneke, még ajtót is csinálhatunk a házra, ami nem engedi ki a hőt.

Ha télen is szeretnénk fitten tartani kutyánkat, és még ilyenkor is elvinnénk sétálni, akkor néhány kutyus extra törődést  igényel egy kabátka formájában. Ez még abba a kategóriába tartozik, amit a kutya is élvez, mert így legalább nem fagy jégkockává, plusz a gazdi is gyönyörködhet az ő kis leopárd-mintás szőrgombócában. 🙂

Még egy fontos dolog van, amit a farkasordító hidegben nem szabad elfelejteni kinti állatok esetében: a kaja, és a víz be tud fagyni. Bizony, még a táp és a konzerv is össze tud állni, nem egyszer kellett kidobni a cicusunk “fagyiját”. Erre szintén két megoldást látok: vagy behozzuk a tálkát és bent etetjük állatkánkat, vagy rendszeresen ellenőrizzük, hogy a se a víz, se a táp ne fagyjon meg. Ha túl van rajta, érdemes kicserélni langyosra az enni-, innivalót, de ne forrázzuk le drágaságunk nyelőcsövét.

Tappancs védelme – főleg kutyásoknak: Ahogy a bőrcipők sem, úgy a kutyák tappancsa sem bírja a jeges utak sóját vagy homokját. A pici szemcsék bekerülnek az ujjak közé, ott felhorzsolják a bőrt, amit nyalogatni kezd a tulajdonosa, amivel még nagyobb sebet csinál, azt még jobban csípi a só és még többet “tisztítgatja” a kutya. Ezzel be is zárult az ördögi kör. Ezen kívül még el is fertőződhetnek a sebek. Ezt a legegyszerűbben úgy előzhetjük meg, hogy sétálni nem felsózott úton visszük, hanem inkább a havon. Van még egy mancsvédőkrém is, ami egy zsírréteget képez a tappancs köré, így megvédi a kisebb sérüléseket az irritációtól. Néhányan cipőcskét húznak kedvencükre, amitől elkezdenek “balettozni”, ugyanis megzavarja az érzékelést a talpon. Én ezt személy szerint nem ajánlom, és a legtöbb kutya sem örülne neki, ha Adidasban kellene sétálni mennie…

Ha végeztünk a sétával, otthon langyos vízzel mindenképp öblítsük le kedvencünk mancsait, így sok kellemetlenséget elkerülhetünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy a macskákkal mi van? Nekik is mancsuk van és ők is szoktak ilyenkor császkálni. Nos, a macskák kicsit önállóbbak és lustábbak is, hisz a kinti macska társadalom mintegy fele ki sem akar mozdulni a hidegben, hóban. Akik tényleg el akarnak kóborolni, azok pedig valószínűleg elkerülik a sózott utakat, mert könnyen lehet, hogy nem is a földön közlekednek. Ha ez nem elég nyomós indok, és továbbra is nagyon féltjük kedvencünk mancsait, akkor akár az ő tappancsát is le lehet öblíteni, ha hazaér. Azt azonban előre bocsátom, hogy nem fog minket szeretni ezért a kedves cicusunk..

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved