Venezuelában a kocka el van vetve, csak valamiért nem találják


kidsnews (127éves) - 3 éve

A BBC híradásai szerint a venezuelai válság most ért a tetőpontjára, mivel korábban a nemzetgyűlés elnökeként tevékenykedő ellenzéki politikus, Juan Guaidó egy januári tüntetés hevében kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökeként. Az 1983-ban született mérnök előre lepését idáig már legalább 20 ország ismerte el törvényesnek, többek között az Donald Trump vezette Egyesült Államok is. Eközben azonban Oroszország, Irán, Törökország és Kína továbbra is az országot 2013-óta irányító Maduro elnököt támogatja, ráadásul a moszkvai diplomaták igencsak összehúzták a szemöldöküket amikor kiderült, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy olyan jegyzettömbbel jelent meg egy sajtótájékoztatón, amelyben gyakorlatilag világított az „ötezer katonát Kolumbiába” bejegyzés.

 

Eközben a helyi legfelsőbb bíróság kiutazási tilalmat elrendelve, megtiltotta az önjelölt elnöknek, hogy elhagyja hazáját, és a vagyonát is zárolták, amelyre Juan Guaidó csak annyit jegyzett meg: ami Venezuelában történt az nem minősül puccsnak, mivel egy demokratikus és alkotmányos átmenet kezdete.

Bárhogy is van az biztos, hogy az elnöki palotában még mindig az ellenzéki pártokat sanyargató, a médiát kézivezérléssel irányító Maduro diktál, és nagyon úgy tűnik, hogy a hadsereg is az ő parancsait követi. Ebben a helyzetben pedig nagyon is elképzelhető, hogy az USA a Dél-amerikai államot „nagy testvérként” oltalmazva, egy a szomszédos országból indított katonai beavatkozással kívánja elmozdítani őt a hatalomból.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

BBC. Index.hu; 24.hu; hvg.hu; 444.hu;

2017 Kidsnews | All rights reserved