Amikor a szülő a ludas – Amit nem akarsz tudni a szüleidről című film kritikája


Safagi (20éves) - 3 éve

Mindennapos eset kamaszfejjel nekem, és azt gondolom sorstársaimnak is, hogy a szülők szidnak minket. De még hogy! Hányszor vágták hozzám, hogy: „ne hazudj, mert pórul jársz”, „ne csináld ezt, ne csináld azt”, vagy, hogy: „még csak ne is gondolj rosszra, mert a karma mindig a nyomodban van és megbüntet, még ha csak gondolatban is átkozódsz”. Valószínűleg az utóbbi inkább csak a mi családunkban jellemző, az otthoni spirituális légkör miatt. Ezek tipikusan olyan mondatok, amiket szinte mindannyian hallottunk már életünkben, és ez a normális. De mi van akkor, ha fordul a kocka, és a szüleink tesznek rossz fát a tűzre? Amit nem akarsz tudni a szüleidről című film az iskolapéldája lehet ennek a szituációnak, bár elég erősen felnagyítva és túlozva a lehetséges fordulatokat.

A február 28-án, Fred Wolf rendezésével készült mozikba kerülő vígjáték, tipikusan tinikomédia, de az idősebb korosztályt is szórakoztatni képes filmre sikeredett. Az előzetes nem túl sokatmondó, elég száraz is ahhoz képest, amit majd később a filmvásznon látunk. Így kellemes csalódást okozott a film, bővelkedett a jó pillanatokban. Fred (Alec Baldwin) és Nancy (Salma Hayek) eddig fényűző életet éltek, de életszínvonaluk egy üzleti gikszer miatt pénzügyileg félresiklik. Ezáltal gyakran találják magukat az esték folyamán lerészegedve, alkoholba fojtva bánatukat. Így egyébként az angol, eredeti Drunk Parents (részeg szülők) cím találóbb a magyarra fordított titulusnál, ami még köszönőviszonyban sincs ezzel.

Fred és Nancy egyetlen lánya Rachel, éppen most kezdi az egyetemet, és jó szülőkként mindent meg akarnak neki adni. Eltitkolják lányuk elől, hogy a tandíjat is épp csak ki tudták nyögni, és valójában vagyonuk a nullához közelít, ráadásul annyi adósságot halmoztak fel, hogy szinte kilátástalan a helyzetük. Ha ez nem lenne elég ok az aggódásra, a szülők az éppen munka miatt távol levő szomszédjuk lakását részegen felrakják egy lakáshirdetési oldalra, amire rögtön érkezik is érdeklődő. Innen kezdődik igazán az a pénzügyi, majd később bűnügyi tettek sokasága, ami spirálként fojtogatja a két felnőttet, ezzel szórakoztatva minket, nézőket.

A film ezeknek a problémák, és megoldása köré épül, igazán humoros körettel vegyítve. A film műfaja vígjátékként van besorolva, és tökéletesen bele is illik abba. A 90 perc jócskán tartalmazott humort, szerencsére nem csak az agyoniskolázott kliséket alkalmazva. Akadtak találó szóviccek, valóban humoros cselekmények, és néhol a morbid humor is felbukkant, de ezt is olyan szórakoztatóan téve, hogy valóban őszinte nevetésen kaptam magam. Szinte már lehetetlennek tűnő a szerencsétlen véletlenek sokasága a filmben, és ezeknek köszönhetően mindig tudnak a rendezők csavarni a szálakon, sok új komikus jelenetet alkotva. A film eleji narratíva, a bibliai 7 napos teremtéshez hasonlítja a mű cselekményét, miszerint Isten 6 nap alatt teremtette a világot, majd a hetedik napon megpihent.

 

Így a film szerkezete, ehhez a korán felhozott hasonlathoz tartva magát, 7 napot mutat be (plusz zárásként a 2 hónappal később játszódó idillikus családi jelenet heppiendjét). Ezt frappáns ötletnek találom, bár egyben irreálisnak is tűnhet maga a film egész története, hiszen annyi minden történik az egy hét alatt, hogy nehéz ezt a való életben elképzelni. Embert próbáló feladat elé állították magukat a rendezők, mert akcióban és történésekben bővelkedett a film, így ezeknek a zanzásítása valódi kihívást okozott. Viszont logikusan követik az egymást halmozó problémák, és ha időben elkapjuk a fonalat, érteni fogjuk az egész sztorit. Ehhez bizony az kell, hogy az elejétől résen legyünk, de viszonylag érthető, hogy mit akar a film közvetíteni.

Szót kell ejtenünk a szereposztásról is. Alec és Salma tökéletesen játssza a rájuk szabott „őrült és bármire képes” szülőket. Bár ha az én szüleim lennének ilyenek, talán mégis a szomszéd gyerek apukáját és anyukáját kívánnám magamnak. A lényeg, hogy a szerepüket jól és hitelesen játsszák el, és a mellékszereplők fontosságáról sem feledkezhetünk meg. Sok olyan kulcsesemény van a történetben, amik a mellékszereplők tette miatt történhetnek meg. Személyes kedvenceim, Nancy pimasz unokaöccsei, akik gátlástalanul mondják ki véleményüket, és ezáltal borzalmasan szórakoztatóvá válik a film azon pontja, amikor feltűnnek a színen.

Ne higgyetek a kissé untató előzetesnek, mert sokkal többet ad a teljes film, mint ahogy az első pillantásra tűnik. Szuper vígjáték ez azoknak, akik másfél órás, könnyű kikapcsolódásra várnak, amit ráadásul nevetéssel akarnak megfűszerezni. A film végén egy olyan gondolat jutott rögtön az eszembe, amit még egy kedves tanárom jegyzett meg nekünk: „Az életben nem egyszer fogtok hullámvölgybe kerülni, és onnan csak segítséggel tudtok majd kievickélni”. A film tanulsága is erre éleződik ki, hogy a család, és barátaink segítségével még a legnagyobb bajból is találhatunk kiutat, akkor is, ha azt magunknak okoztuk. És az sem számít, ha a hibázó fél a szülői oldalon van, mert hiába szülő a szülő, ők is emberből vannak.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved