Bújkáló törpe. A Hubble-űrtávcső egy korábban észrevétlen galaxisba botlott!


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Hubble-űrtávcső egy korábban észrevétlen galaxisba botlott a Tejútrendszertől nem messze. A kutatók az NGC 6752 jelű gömbhalmazt tanulmányozták a Hubble-űrteleszkóp adatait elemezve. Fehér törpéket kerestek a halmazban, amelyek vizsgálatával meg szerették volna határozni a halmaz minél pontosabb korát. Fehér törpék helyett viszont valami egész mást találtak: egy eddig ismeretlen, törpe szferoidális galaxist fedeztek fel, ami elrejtőzött a hozzánk sokkal közelebb lévő csillagok mögött. A törpe szferoidális galaxisok fő ismertetőjegyei: a kis méret, alacsony felületi fényesség és idős csillagpopulációk. A Lokális Csoportban, amely magába foglalja a Tejútrendszert és az Androméda-galaxist is, legalább három tucat ilyen törpegalaxist ismerünk.

A Bedin 1 jelű galaxis mintegy 30 millió fényév távolságra van a vizsgált gömbhalmaztól, amely a Tejútrendszer halójában található. Legnagyobb kiterjedése is mindössze 3000 fényév, ami csupán kis hányada a Tejútrendszer méretének.

Hol látható a képen az előtércsillagok mögött rejtőzködő törpegalaxis? Egy kis segítség: bal felső sarok. (Kép: ESA/Hubble / NASA / Bedin és mtsai.)

Az L. R. Bedin (Padovai Obszervatórium, Olaszország) által vezetett nemzetközi kutatócsoport alapos elemzések alapján arra a következtetésre jutott, hogy a Bedin 1 jelű törpegalaxist olyan csillagok alkotják, amelyek az ősrobbanást követő egymilliárd éven belül keletkeztek. Tanulmányuk a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters című folyóiratban jelent meg. A most felfedezett galaxis nagy mértékben izolált, és a jelek szerint nem lépett gravitációs kölcsönhatásba a szomszédos galaxisokkal, így gyakorlatilag úgy tekinthetünk rá, mint egy csillagászati fosszíliára.

A Bedin 1 jelű galaxist a Hubble-űrteleszkóp felvételein fedezték fel, amelyeket az NGC 6752 jelű gömbhalmazról készített. (Kép: ESA/Hubble / NASA / Bedin és mtsai. / Digitized Sky Survey 2)

A felfedezés nagyon rendhagyónak számít, figyelembe véve a galaxis parányi méretét és kis felületi fényességét. A jövőben várhatóan emelkedni fog a felfedezett törpe szferoidális galaxisok száma, köszönhetően az űrteleszkópok megnövekedő látómezejének.Forrás:

urvilag.hu MK

2017 Kidsnews | All rights reserved