Elowan a „vázakiborg”


kidsnews (127éves) - 3 éve

A kiborg szó eredetileg a science-fiction műfajból származik és a biológiai, valamint a gépi elemek egy rendszerben történő együttműködését jelenti. Ilyen kibernetikus organizmus volt például az Arnold Schwarzenegger által eljátszott T-800-as, az emberi borítással ellátott harci robot, de ebbe a csoportba sorolható Darth Vader és a Robotzsaru filmek Alex Murphy-je is.

Ennyire fejlett kiborgok persze a valóságban (még) nem léteznek, de a kutatók rendszeresen kísérleteznek a technológiával. Leginkább állati agysejttenyészetből létrejövő agyszövet vezérlésével készítenek egyszerű robotokat, és nem olyan rég már a növényekkel is megkezdődtek a kutatások.

A MIT Media Lab nemrég bemutatott egy olyan cserepes növényt, amely képes a napfényhez igazodó helyváltoztatáshoz. Az Elowan névre keresztelt „vázakiborg” egy olyan növényi életforma, amely egy rendszerben, tehát közvetlen összeköttetésben van egy géppel. A szupernövény így a saját belső elektromos jelei segítségével irányítja magát az életet jelentő napfény felé.

Az már régóta ismert, hogy a növények elektromosan aktív rendszerek, jeleiket pedig a fény, a gravitáció, a mechanikai behatások, a hőmérséklet, a sérülések, illetve az életterük megváltozása következtében állítják elő. A kutatók  ezeket a jeleket használják fel a növénnyel együttműködő robot mozgatásához.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

media.mit.edu

2017 Kidsnews | All rights reserved