Február 11.- Ezen a napon született Szilárd Leó


kidsnews (127éves) - 3 éve

1898. február 11-én Budapesten megszületett Spitz Leó, akit később már fizikusként, Szilárd Leó néven ismert meg a világ. A Németországban diplomázó feltaláló, Adolf Hitler hatalomátvétele után azonnal elhagyta az országot, majd rövid bécsi tartózkodás Londonban kezdett új életet. Többször járt az Egyesült Államokban, így az egyre aggasztóbb európai eseményeket látva, 1938-ban New-Yorkba emigrált. Ő volt az első tudós, aki felismerte a nukleáris láncreakció hadászati alkalmazásában rejlő lehetőségeket. Miután 1939. januárjában megtudta, hogy Németországban is rájöttek erre, attól kezdett félni, hogy az atombombát a Harmadik Birodalom tudósai fejlesztik majd ki elsőként, ezért kezdeményezte az amerikai kísérletek beindítását, és bár később megbánta aktívan részt vett a Manhattan tervben.

Németország kapitulációja után sürgette az atomfegyverek előállításának nemzetközi korlátozását és megpróbálta meggyőzni a politikusokat, hogy megakadályozzák bevetését a háborúkban.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

wikipédia

2017 Kidsnews | All rights reserved