Február 9. – Az első magyarországi brókerbotrány


kidsnews (127éves) - 2 éve

1994. február 9-én csődeljárást kezdeményezett maga ellen a rendszerváltást követően Magyarországon elsőként létrejött brókercég, a Lupis Brókerház. A cég bukása az első milliárdos károkat okozó brókerbotrányként vonult be a történelembe.

Az összeomlás miatt keletkezett károk 3,15 milliárd forintra rúgtak, amelyeket a Lupis ingatlan vagyona nem fedett le teljesen. A brókerház fizetésképtelensége miatt a befektetőket -amelyek között ott volt a MÁV is- 3 milliárd forintnyi kár érte. A későbbi nyomozás során kiderült, hogy a cég jellemzően olyan állampapírokat adott el ügyfeleinek, amelyek a valóságban nem is voltak a birtokában. Lupis József, a cég tulajdonosa önként sétált be a rendőrségre, majd pedig teljes, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. A bűntetőeljárás végén teljes vagyonelkobzással fűszerezve, 6 év letöltendő szabadságvesztést kapott.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

portfolio.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved