Földmentő diéta


kidsnews (127éves) - 3 éve

Egy 30 fős elismert tudósokból álló nemzetközi kutatócsoport kifejlesztett egy olyan egészséges étrendet, amely a fenntartható élelmiszer-termelést támogatva mentheti meg a bolygónkat a pusztulástól. A számítások szerint a világ népessége 2050-re körülbelül 10 milliárd emberre fog növekedni, akiknek az élelmiszerrel való ellátása rendkívüli erőforrásokat igényel majd. Ha a jelenlegi fogyasztási trendek maradnak érvényben akkor pedig ez további, és igen jelentős károkat fog okozni a környezetünkben.

Már egy korábbi svájci tanulmány is kimutatta, hogy minden 100 grammnyi marhahúsból származó fehérje előállítása döbbenetes mennyiségű, egészen pontosan 105 kilogramm üvegházhatású gáz légkörbe kerülését eredményezi. Az adatok ismeretében érthető, hogy a 2015-ös párizsi megállapodás miért szentelt kiemelt figyelmet a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása mellett az élelmiszertermelés problémakörének is.

A most kidolgozott “földmentő diéta” meghatározza a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és gyümölcsök, a tejtermékek, a fehérjék, a zsírok és a cukrok optimális napi mennyiségét, amellyel 2500 kalóriát biztosít a szervezetnek. A környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a vörös húsok és a cukor fogyasztását a felére kell csökkentenünk, miközben a könnyen megtermelhető diófélékből, gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből kétszer annyit kell megenni.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved