Haj-Baj! Mi a helyzet a hosszú hajjal?


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Napjainkban egyre ritkább számban ugyan, de előfordul néha, hogy előjön az “amelyik nőnek nem hosszú a haja, az nem is nő” sztereotípia. A nőknél a hosszú haj mindig a divat része volt a rövidhajas korszakok ellenére, illetve mellett is, hiszen a gazdagságot, a szépséget, a szabadságot és a nőisességet jelképezi. Régebben a történelem távolabbi szakaszaiban ez sokkal erősebben jelen volt, ma már inkább a kényelem, a kinézet vagy a praktika a döntő ok egy nőnél, mintsem az üzenet.

A 21. századi fiatal lányoknál – tehát a korombelieknél – egyértelműen menő a hosszú haj, még menőbb ha festve van és ki van vasalva, vagy pont loknis. Minden harmadik tizenévesnek ombre (átmenetesen világosodik lefelé) haja van, amivel nincsen semmi gond, hiszen valóban jól néz ki. Az, hogy hosszú-e vagy rövid, az személytől meg ízléstől függ, nekem nagyon sok olyan ismerősöm van, akiknek a kisurgárzásának nagyon jót tett a rövid haj, még akkor is, ha a hosszú gyönyörű volt és tetszetős. Ha egy tinédzser lánynak ízlésesen rövid a haja, az azért okoz merész hatást, mert a hosszú ombre hajak miatt óriási a kontraszt.

Az, hogy milyen a hajad, milyen hosszú vagy éppen milyen színű, azért hiába tiltakozunk, tükrözi valamelyest azt az embert, akik belül vagyunk. Nem mondom, hogy a haj a lélek tükre, de meglátszik az, ha egy embernek olyan színű, hosszúságú vagy fazonú a haja, ami nem szívből jött neki a fodrászszékben ülve. Vagyis kisugárzik az, hogy magadtól szerettél olyan formájú és színű frizurát, amit vágattal/festettél vagy csupán az aktuális divat után a személyiségedet sutba dobva tucat hajat készítettél. Igaz a külsőd nem minden esetben árul el mindent a személyiségedről, de lehet általánosítani, hogy milyen ember vagy, és ha nem stimmel a belső a külsővel, akkor a legtöbben felfigyelnek a szinkron hiányára. Ezt a jelenséget párhuzamba lehet tenni egy egyszerű példával: van valami természetellenes abban, amikor egy ember maga előtt összefont karral kiáltja azt unottan: “Váltsuk meg a világot!”

Ez akkor szokott előfordulni, ha a divat elhúz minket a tucat irányába. Nálunk fiataloknál a tömeg, a többi kortárs egy döntő húzóerő és nagyon befolyásol minket, meg a döntéseinket.  Fontos számunkra, hogy a másiknak milyen cuccai vannak, hogy éppen mi számít menőnek, ha neki is van, akkor nekem is azonnal ugyanolyan kell. Bizony, ilyenek vagyunk mi, de ez  egy olyan dolog, amit kinövünk. Egy idő után észre fogja venni mindenki, hogy nem attól lesz valaki “menő”, egyedi, különleges, szép vagy hiteles, ha a tömeg után megy a birkanyájjal. Mindenkinél beérik a felismerés pillanata.

Na, de vissza kicsit a hajakra! A hosszú haj szép és rengeteg jópofa dolgot lehet belőle fonni, meg különféle copfok, illetve kontyok elkészítésére is alkalmas, ellenben a valamivel rövidebb hajjal, ami szétcsúszik, vagy nem ér el a fonatig. Mindenki tudja, hogy a hosszú hajjal mennyi macera jár, és hogy a röviddel sem kevesebb, viszont az igényesség főleg tinédzser korban kiemelkedően fontossá válik. Reggel fésülgetjük, meg fonogatjuk a tükör előtt, három-négy naponta mossuk, nyolcféle balzsamot, hajápolót meg sampont teszünk rá, hogy illatosabb, selymesebb, fényesebb és frissebb legyen. Ebben is tudni kell mértéket tartani, a kétnaponta hajmosás tönkrevágja a fejbőrödet és véglegesen bekattan a hajad minden szála, egyszerűen elveszíti a maradék öntisztító képességét is.

Nő nem a hajadtól vagy, főleg nem a hosszú, vagy a rövid hajadtól. A rákos nők is nők, a kopasz nők is nők. Biológiai értelemben sok dologban különbözünk a férfiaktól, hajuk pont nekik is van. Az, hogy milyen a frizurád, nem határoz meg téged, elárul rólad egy keveset ugyan, de azt sem minden esetben, csak ha észrevehető a szinkron hiánya. Ha valami meghatároz téged mint nőt, embert, fiatalt, az a viselkedésed, a hozzáállásod és a végrehajtási stílusod/képességed, ami megint egy hosszabb, külön kifejtést érdemelne, mert ez is egy izgalmas kérdés.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 2017 Kidsnews | All rights reserved