Interjú az egyik legsikeresebb magyar (székely) sízővel, Miklós Edittel.


Naan (17éves) - 3 éve

Miklós Edit, aki jelenleg a Magyar Síszövetség elnöke, olimpiai 7. helyezett alpesi síző, világkupa bronzérmet is szerzett 2015-ben St. Moritz-ban. Az eleinte román színekben versenyző székely sportoló 2011-től Magyarország képviseletében hozta a szép eredményeket, de sérülései után, a Síszövetségen belüli konfliktusok miatt 2018-ban bejelentette visszavonulását mindössze 30 éves korában.

Kidsnews.hu: Habár a hegyek közel állnak hozzád a születési helyed miatt, mégsem túl gyakori ez a sport versenyszerűen a magyarok/székelyek körében. Mi vitt rá, hogy profi síző legyél?

Miklós Edit: A bátyám kezdett el sízni, amikor én 5 éves voltam és én, mint a kistestvér mindenhová követve, kipróbáltam ezt a sportot. Nagyon tetszett az elejétől fogva, szerettem a társaságot, az edzőimet. Ahogy jöttek az eredmények, egyre jobbam profi versenyző akartam lenni.

Gyerekkorodban megvoltak a szükséges feltételek a profivá válásodhoz? Mi kell ahhoz, hogy valaki elismert alpesi síző legyen?

Nem volt könnyű az elején, de amint egyre jobb lettem, több külföldi táborba is eljártam, sikerült külföldön többet edzeni. Az egyik legfontosabb, hogy legyenek kitartó szülei, akik biztatják és mindenben segítik. Ha megvan a megfelelő anyagi támogatása a sportolónak, akkor egy kis tehetséggel és rengeteg szorgalommal, mindenkiből lehet profi síző.

Volt példaképed kiskorodban?

Igen, a Horvát Janica Kostelice, valamit az Osztrák Hermann Maier voltak a példaképeim. Mind a ketten nagyon kitartóak és szorgalmasak voltak, nem adták könnyen fel.

Mit jelent neked az, hogy magyar színekben versenyezhettél az állampolgárság megszerzése után?

Jó érzés volt magyar emberként Magyarországnak versenyezni. Itt tiszteltek és megbecsülték az eredményeimet az elejétől fogva.

Tudjuk, hogy a sízés nagy koncentrációt és odafigyelést igényel a sérülések elkerülése végett. Szerinted mennyire veszélyes ez a sport? Amikor komolyabban elkezdtél foglalkozni a sportággal, nem féltetted a testi épséged?

Mint minden más sport, ez is veszélyes, de ha megfelelő fizikai erőnléttel rendelkezel akkor csökken a sérülés veszélye. Ha félelemmel versenyezel, az rossz. Nem szabad, hogy kétejeid legyenek csuszás közben. Versenyzés közben kockáztatni kell, hogy minél gyorsabb legyél, de nagyon fontos, hogy tudjad a határaidat, azokat ne lépd túl.

Milyen gondolatok futnak át az agyadon, amikor egy esés előtt elveszted az irányítást a lécek felett?

Olyan gyorsan történik általában, hogy nem nagyon van idő az ilyen gondolatokra. Próbálod menteni a menthetőt és lábon maradni.

Milyen hatással voltak rád a súlyosabb sérüléseid?

Az első balesetemet könnyeben elfogadtam, már műtét után másnap elkezdtem a rehabilitációt, célom volt meggyógyulni az olimpiáig. Nagyon szorgalmasan csináltam a felkészülést, minden a legjobban haladt és 7 hónap után már fájdalom nélkül síztem.  A második sérülést rosszabbul fogadtam amikor tudatosult bennem, hogy nem tudok az olimpián részt venni. Az első napok nagyon nehezek voltak, de utána elfogadtam, mert hiszem, hogy a dolgok okkal történnek.

Jobban bántott az, hogy megsérültél, mint az, hogy nem indulhattál a téli olimpián 2018-ban?

Az olimpia szereplés, az éremszerzés nagy célom volt, úgyhogy inkább bántott az, hogy nem tudok részt venni az olimpián, megmutatni mire vagyok képes.

Egyre gyakoribb a családok körében a sízés, mint hobbi. Ez szerinted milyen hatással van az utánpótlásra?

Sízni tanuló gyerekekkel nem vagyunk, voltunk soha bajban. Viszont kevesebben vannak azok a szülők, akik versenyzőt is szeretnénk nevelni belőlük. Ezen a hozzáálláson kell változtatni, megszerettetni a szülőkkel a verseny sízést, hiszen ez egy csodálatos, izgalmas sportág.

Mi az oka a visszavonulásodnak?

A szövetségben kitört háború az oka. Nem szerettem volna azzal a vezetőséggel együtt dolgozni, teljesen más elképzelésük volt a sízésről, mint nekem.

Mikor eljöttél Romániából, az addig elért eredményeidet törölték, mivel a román szövetség nem adott ki „zöld kártyát”. FIS-pontok nélkül a Világkupa versenyein nem indulhattál el. Ez miért, hogyan alakult ki?

A román szövetség csak pénz ellenében adta volna ki a zöld kártyát, de a magyar síszövetségnek nem volt lehetősége ezt kifizetni, úgyhogy maradt a pontok elvesztése. De azóta sem bántam meg, örülök, hogy így hozta a sors.

Egyszer egy interjúban elmondtad, hogy a célod elnökséged alatt az, hogy fejleszd az utánpótlást. Ebben a tekintetben hogy haladnak a dolgok?

Egyelőre rengeteg elmaradt tennivaló van, de dolgozunk a megoldáson. A serdülőkorú versenyzőinket támogatjuk, hogy minél jobban megszeressék ezt a sportot, eljárjanak nemzetközi versenyekre. Tavasszal elindítunk egy programot a sísport népszerűsítésével.

Milyen tulajdonságaidat köszönheted a sportodnak? Milyen emberré tett téged?

Kitartó és alkalmazkodó lettem. Rengeteget köszönhetek ennek a sportnak, én úgy érzem, ezt a sportnak és az edzőmnek köszönhetem, hogy ilyen ember lettem. Ha újra kezdhetném, akkor is a sízést választanám.

Mielőtt egy versenyen elindultál egy futamon, milyen gondolatok jártak a fejedben?

Megpróbáltam teljesen kizárni a világot és csak a versenyre koncentrálni, egy burkot képzeltem magam köré és csak a saját magammal foglalkoztam. A rajtban végig gondoltam az egész futamot, majd, amikor elindultam mindig egy lépéssel előbbre gondoltam, a következő kapura, a következő mozdulatomra. Ami még nagyon fontos: ha hibázol nem szabad azzal foglalkozni, egyből el kell felejteni és a csak a következő kapura koncentrálni.

Mit gondolsz a klímaváltozásról, milyen hatása lehet a sportágra?

Rohamosan olvad a hó, ami nagyon elszomorít. Később kezdődik a tél, viszont egy picit később is végződik, ami számunkra akár jó is lenne, de sajnos áprilisban mindenki a nyári nyaralásra gondol és nem a sízésre, pedig sokszor nagyon jó sízési lehetőségek vannak.

A klímaváltozás komoly probléma, amivel foglalkozni kell! Mindenki, ha egy kicsit tesz érte, akkor már sokkal jobb lesz.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 

 2017 Kidsnews | All rights reserved