Izgalmas, újszerű, bár néhol túltolt film a Vihar Előtt.


Solymosi Máté (19éves) - 3 éve

Izgalmas, újszerű, bár néhol túltolt film a Vihar Előtt, amely Oscar-díjas főszereplőkkel rukkol elő a trhiller rajongóknak. Szakmai források szerint a leginkább szívtipróként jellemzett Matthew McConaughey és a szintén – leginkább – romantikus karakterként skatulyázott Anne Hathaway sincs elájulva a filmtől.
Mindenki hozza a maximumot, de összességében nem kapunk korszakalkotót, leginkább pont amiatt, mert a film teljesen hülyének néz és ezen az A-listás színészek sem tudnak segíteni.

A felütés egyszerű; egy világ végi szigeten játszódik a cselekmény, aholis a főszereplőnk halászként tengeti mindennapjait, napi betevőjének megkeresésének érdekében pedig turistáknak nyújt vendégszerepet halásztúráin. A film konfliktusát eleinte egy Igazságnak elnevezett tonhal, később pedig egy, a semmiből megjelenő korábbi szerelem képezi.

Ennél többet azt hiszem nem is árulnék el, ugyanis ha lelövöm a film későbbi poénjait, akkor még azt a minimális bizalmat, amit nyújt a nézőnek a film is elvenném, szóval itt a szinopszist be is szüntetem.

Mielőtt rátérek arra, ami ebben a filmben végtelenül zavar, azt szeretném azért letisztázni, hogy kifejezetten bátor és friss alkotásnak gondolom. Örülök, hogy elkészült, és annak is, hogy láttam. A színészi munka, az alapkoncepció, a film hangulata és üzenete remek és remekül is működik, szóval semmiképp nem mondhatom, hogy fércmunkáról volna szó.

De – és ez egy elég méretes de – a film körülbelül a 3/5-énél lelövi (az egyébként előtte is érződő/sejthető) csavarját, mégpedig olyan módon, hogy amennyiben valamennyire is figyeltél előtte, akkor az ott megkapott információkból hibátlanul össze tudod rakni a teljes képet. Ez nem feltétlen lenne probléma, ami viszont már kifejezetten zavart, az az volt, hogy miután ez a leleplező jelenet lement, még hátravolt a filmnek majdnem a fele, és még hozzávetőlegesen két alkalommal ki lett mondva a csavar, közben pedig folyamatosan szájba volt rágva. Arról már nem is beszélve, hogy néhány dolgot kifejezetten furcsává tesz ez a pivotális csavar. Aki megnézi, az például megérti majd, hogy mondjuk a szexjelenetek miért még sokkal oda nem illőbbek mint rengeteg másik filmben.

Serenity_Day18_03-08-17-11159.RAF

Ezen az egy komolyabb problémán felül igazából én nem láttam a filmben más kivetnivalót, remekül összerakott, általánosságban megnézésre érdemes, de a nézőt helyenként hülyének néző (vagy inkább saját magát messze túl okosnak tartó) film, ami a szájbarágás nélkül ezerszer jobban élvezhető lett volna. Kissé sajnálom, de közben az is lehet, hogy túl közel áll hozzám a téma, ezért gyorsabban levágtam, mint egy átlagnéző. Kétlem, de hát ez is benne van a pakliban.

Összességében úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes megnézni ezt a filmet (ha más nem otthon), mert igen jó gondolatébresztő, illetve meglepően egyedi, nemigen láttam még pont ilyet. Az a hibája, ami van, lehet hogy sokkal kevésbé zavaró másnak, szóval én ezzel a ’reménnyel’ zárnám a véleményt.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved