Jé, vannak rajtam kívül is emberek?! – A társadalmi felelősségvállalásról.


Tigirl (16éves) - 3 éve

A csapból is ez folyik, de ez nem elég. Fontosnak tartjuk a társadalmi felelősségvállalás fogalmát tisztázni és néhány érdekességgel is készültünk a segítségnyújtásról.  Először is, mit jelent a társadalmi felelősségvállalás? A legtöbb szaklexikon szerint ez egy üzleti(!) fogalom. Azt jelenti, hogy a vállalat igyekszik olyan stratégiát felállítani, amivel “jobbá teheti a világot”. Az Avon kutatásából kiderül, hogy a magyar, 18-59 éves nők mintegy 43%-a csupán jó promóciós anyagnak tartja a cégek jótékonysági munkáját.  Ez arról árulkodik, hogy az álhírek világa már a segítségnyújtást is megmérgezte, hiszen honnan tudhatja a szkeptikus fogyasztó, hogy egy nagy márka magától megy segíteni az etiópiai kisgyerekeknek, vagy csak a dollárjelek pörögnek a szemük előtt.

De ha belegondolunk, ezek a “nagy nevek” anyagilag tényleg segítenek, tehát valóban  tesznek a probléma megoldásának érdekében, bármi is vezérli őket. Ráadásul, ha az éhezők ételhez jutnak, mit érdekli őket a segítő mögöttes szándéka?!

Sok híres színész, színésznő, celeb is jó példát mutat magatartásával, ott van például Angelina Jolie, akit ugyan nem kell szentté avatni, de mégis felismerte – hírnevének köszönhetően – nem csak próbálkozik egy globális probléma megoldásával, hanem tesz is érte: például mozgalmat indít. Ezt úgy értem, hogyha egy Jolie-mániás megtudja, hogy bálványa elutazott Moszulba és szeretné, ha segítenénk az ottani embereken, akkor a tehetősebb rajongók jó eséllyel egy szép kis összeget fognak utalni a moszuli nyomorgóknak.  

Szóval itt a nagy kérdés: lehet-e társadalmi felelősségvállalás és segítségnyújtás nélkül élni?

A válasz: lehet, de nem érdemes. Gondolj bele, amikor Te voltál kisgyerek, folyton segítségre szorultál, amit meg is kaptál a szüleidtől, nagyszüleidtől. Most már Te magad is tudsz segítséget nyújtani, ezért úgy fair, ha ezt meg is teszed a nagyszüleid, szüleid felé, hisz ők is hamarosan (vagy már most) segítségre szorulnak koruk vagy betegségük miatt.

És ezzel sem kell beérni! Bizony, Te is odaállhatsz egy nemzetközi ügy mellé, Te is jótékonykodhatsz, Te is segítheted a világ működését, hisz a mikrokörnyezetedet Te is tudod befolyásolni és nem kell Jolie-nak lenni ahhoz, hogy mozgalmat indíts. Kezdd apró dolgokkal: gyűjtsd szelektíven a hulladékaidat, komposztálj, ne pazarolj ételt, vizet, elektromosságot. Vidd el a kinőtt ruháidat a családsegítőbe, ruhakonténerekbe, esetleg gyűjtésekre! Vegyél részt karácsonyi ajándékdoboz-akcióban, adományozz a rászorulóknak! A sok-sok tanácsból, ha csak párat megfogadsz, máris boldogabb lesz valakinek az élete – a Tiéden kívül.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved