Kacag a májam – A csemegepultos naplója


Tigirl (16éves) - 3 éve

Nemrég adták ki, és máris a sikerlisták élére tört a 2003 óta alkotó Gerlóczy Márton legújabb regénye. Kíváncsi voltam, hogy tényleg olyan jó-e, így elolvastam én is A csemegepultos naplójátLe kell szögezzem: valóban egyedülálló mű. Érdekes a  témaválasztás, mivel az abszolút egészségtelenül elferdült világszemlélettel és értékrenddel éldegélő, nem túl iskolázott főszereplő mindennapjait mutatja be.

A regény stílusa és kivitelezése kissé provokatív, mert Gerlóczy görbe tükörben mutatja be a különböző társadalmi rétegek közötti feszültséget, ami igen kényes téma, ráadásul sokszor kinyilatkoztatásnak hatottak a főszereplő kijelentései. Ilyen volt például “az értelmiségiek sznobok, akiknek csak diplomájuk van, eszük nincs, és “az alkoholista hajléktalanok pedig undorító jelenségek” (hozzáteszem: a főszereplő hasonlóan alkoholista, és azért utálja a diplomásokat, mert neki csak 8 általánosa van…).

Az író nagyon sok szexjelenetet részletez szinte feleslegesen, illetve szerintem túl sok intim dolgot “oszt meg velünk a főszereplő”, de végül is mire való egy napló… Ezzel még nem is lenne különösebben probléma, de úgy gondolom, hogy a szóhasználat nem annyira könyvbe, vagy  regénybe illő. A trágár szavak jelenléte nem újdonság senkinek, de ezek túlzott használata szerintem erőltetettséget sugároznak, és közönségessé teszik a regényt.

Azért mégis olvasható, hiszen bele vannak fűzve poénok is, amiken jót lehet röhögni. A mű felépítése is tetszik: kis novellákból áll, így bármikor abba lehet hagyni az olvasást.

 

Összességében véve így fogalmaznék (diplomatikusan): olvastam már jobbat is. Persze ez nem azt jelenti, hogy tényleg rossz, különben miért került volna a best-sellerek közé? Aki szereti Gerlóczy stílusát, annak biztosan tetszeni fog.

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved