Kémkedés a párkapcsolatban


kidsnews (127éves) - 3 éve

A féltékenységben rejlő legnagyobb veszély az, hogy tárgya előbb-utóbb rákényszerül önnönmagában keresni az őt ért vádaskodások okát. Így aztán fény derül olyan érzelmekre is, amelyekre addig nem figyelt fel.”

Maurice Druon (francia író, költő és politikus)

A közösségi média használata új platformot teremtett a kapcsolatokat megmérgező féltékenységnek, a barátnők, barátok, feleségek és férjek utáni online nyomozás pedig annyira elterjedt, hogy akár olimpiai sportág lehetne belőle. Partnerkapcsolataink bizalmatlanságban szenvedő felei ma már hála a mobiltelefonoknak és a közösségi médiaplatformoknak, szinte percről-percre nyomon követhetik életünk minden mozzanatát. A legkönnyebben ellenőrizhető, így bármikor bevethető problémagenerátor a Facebook „egyedülálló – kapcsolatban” beállítása. Persze alapos vitákat tud előidézni a másik fél böngészési előzményeinek, a chatfelületeinek, az SMS-einek, vagy éppen a leveleinek váratlan ellenőrzése. Az online kémkedés azonban amellett, hogy tök illegális egyfajta szokássá is válhat és garantáltan megmérgezi a párkapcsolatokat – mondják a szakértők. Úgy tűnik azonban, hogy hiába a sok tapasztalat és intelem.

Ezek szerint kémkedünk?

Egy 2017-es kutatás rámutatott, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek 15 százaléka napi rendszerességgel elolvassa engedély nélkül társa szöveges- és Facebook üzeneteit. Az önbevalláson alapuló felmérésben kiderült az is, hogy az ezredforduló után születettek 37 százaléka (!!!) legalább hetente egyszer kémkedik online a partnere után. Ez több mint megdöbbentő, különösen akkor, ha összehasonlítjuk az idősebb generációk vonatkozásában rendelkezésre álló adatokkal. A 35 és 54 év közöttiek 23 százaléka, az 55 évesnél idősebbek pedig mindössze 13 százaléka csap le a párja által hátrahagyott készülékre.

Több a féltékeny fiatal, vagy csak jobban értünk a telefonokhoz?

Valóban magasabb szinten van a nemzedék a modern technológia kezelésében, de a kémprogramok telepítése, a profilok feltörése, vagy a telefon túszul ejtése az már csak egy következmény, egy negatív folyamat vége, a probléma jóval korábban kezdődik.

A gondolkodást megbénító, a lelket felzabáló érzés a féltékenység, és bár mindig van valami oka, meglepő módon az csak ritkán a megcsalás. A ránk csimpaszkodó negatív érzést ugyanis nemcsak a másik fél viselkedése vagy a kifogásolt tettei válthatják ki, hiszen legtöbbször a vádló fél önértékelési zavarai, a birtoklási vágya, vagy a függőségi viszony az, ami életre hívja a „zöldszemű szörnyeteget”.

Mint azt korábban megírtuk a Z generáció pedig az eddigi legkétségbeesettebb nemzedék. A Kaspersky Lab, és a Censuswide kutatócég által 2018 februárjában elkészített felmérése kimutatta, hogy a Z generáció tagjai között valamiért szinte járványszerűen terjed a szorongás. Döbbenet de az Egyesült Királyságban megkérdezett, 13 és 23 év közötti fiatalok 87 százaléka aggódik komolyan valami hétköznapi dolog miatt. És azt ugye tudjuk, hogy az életünkben amúgy is jelen lévő félelem és aggodalom nem a legjobb tanácsadó a párkapcsolati kérdésekben. Ha pedig ellentámadás nélkül megtűrjük a fejünkben kószáló negatív gondolatokat, akkor 100 százalék, hogy ezek a félelmeink hamarosan önmaguktól valóra válnak.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

/today.yougov.com

2017 Kidsnews | All rights reserved