Lenyúlták az APEC csúcstalálkozó autóit Pápua Új-Guineában


kidsnews (127éves) - 2 éve

Ázsia legszegényebb országában, Pápua Új-Guineában 21 állam részvételével és rendkívüli biztonsági intézkedések mellett rendezték meg tavaly novemberben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóját. A 8,5 millió lakosú alkotmányos monarchiában a konferenciától azt remélték, hogy a nagy médiaérdeklődés odavonzza majd a befektetőket. Valami azonban már akkor sem stimmelhetett, mert Ausztrália, az Egyesült Államok és Új-Zéland is saját kommandós csapatokat küldött, hogy biztonságban tudják nemzetük csúcsvezetőit, miközben a média is kikezdte a Pápua Új-Guineai konferenciát, mondván nem nagyon állnak ésszerű indokok a helyválasztás mellett.

 

Az országimázs „felturbózása” érdekében a rendezők ennek ellenére mindent megtettek. Több mint 300 luxusautót adtak ideiglenes használatba a helyi tisztségviselőknek, amelyeket feltehetően külföldi cégektől vettek bérbe.

A napokban kiderült azonban, hogy miután a rendezvény lezajlott ezeket nem tudták visszaszerezni, mivel a nyugati csodajárgányok egészen egyszerűen eltűntek az ország fővárosában Port Moresby-ben. A jegyzőkönyvek szerint jelenleg 284 darab Toyota, Ford, Mazda és Mitsubishi terepjáró hiányzik a leltárból. Szerencsére a legdrágábbnak számító negyven Maserati és a három Bentley megvan, a többi felkutatására pedig különleges rendőri egységet hoztak létre – mondta el BBC-nek az egyik helyi rendőri vezető.

A közbiztonsági deficittel küzdő, rendkívül elmaradott, a törzsi és etnikai villongásoktól hangos országban összesen 830 nyelven (!!!) beszélnek az emberek, akik jelentős része ráadásul analfabéta. Nem csoda, hogy a magyar külügyminisztérium Pápua Új-Guineát az utazás és az ott tartózkodás szempontjából is a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába sorolja.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

bbc.com

2017 Kidsnews | All rights reserved