Mégis ki használ manapság mosodát?


Kovács Barna (19éves) - 3 éve

Mégis ki használ manapság mosodát?– tettem fel magamnak a kérdést miközben ültem a kellemesen mosószer szagú váróteremben, és hallgattam a mosógépek egyenletes zakatolását. Gyakran találkoztam már önkiszolgáló mosodákkal Budapesten sétálva, de amíg a saját mosógépünk hirtelen halála miatt nem kényszerültem arra, hogy én is ellátogassak egybe, sosem töprengtem azon, hogy vajon ki veheti igénybe ezt a szolgáltatást. Tudom, hogy tisztítókba sokan járnak, hiszen vannak makacsabb foltok, amik otthon nem jönnek ki, valamint kényesebb ruhadarabok is akadnak, amelyek csak így tisztíthatók, nade a mosoda látszólag teljesen fölösleges, hiszen majdnem mindenkinek van otthon mosógépe. Elsőre talán nem is tűnik annyira izgalmas témának, de ha belegondolunk, hogy míg egy amerikai családi sorozatot nem tudunk végignézni anélkül, hogy ne találkoznánk teletömött önkiszolgáló mosodákkal, addig látszólag itthon szinte senki sem jár mosodába, de mégis találkozhatunk ilyen létesítményekkel, máris érdemes futni néhány kört, hogy kiderítsük, vajon tényleg így van-e.

Mivel az interneten csak elég szűkösen lelhetők fel információk ezzel kapcsolatban, egy olyan emberhez fordultam segítségért, aki igazán jártas a témában. Ceglédi Csongorral, Magyarország legnagyobb mosodahálózatát üzemeltető Bubbles International Zrt. vezérigazgatójával beszélgettem, aki rengeteget mesélt a cég működéséről, és a mosodafelhasználókról. Az első önkiszolgáló mosodát Megyeri Gábor nyitotta a külföldi példák hatására, majd hamarosan – befektetők bevonásával – megvalósította a hálózatot, amely jelenleg már franchiseként működik, és országszerte rengeteg mosodával rendelkezik, és a külföldi terjeszkedést fontolgatja. De vajon mi a sikerének a titka?

A mosás egy olyan dolog, amit mindenki csinál. Senki nem hallott még olyanról, hogy valaki ahelyett, hogy mosna, minden alkalommal új ruhákat vegyen. Najó, talán előfordul, de mindenképpen elenyésző számban… A mosoda, egy általános tevékenységre kínál alternatívát, amire számtalan esetben szükség lehet. Kevés az idő a mosásra? Mosoda! Nem fér be a mosógépbe? Mosoda! Hirtelen kell nagy mennyiséget mosni? Mosoda! Külföldön vagyunk, és nem szeretnénk sok cuccot vinni? Mosoda! Elromlott a mosógép? Igen, ez esetben is megoldás lehet a mosoda.

A beszélgetésben nem tértünk ki a mosodák közösségi szerepéről, de számtalan példát találunk arra filmekben, sorozatokban, hogy milyen jó ismerkedési lehetőség egy ilyen létesítmény. Csak gondolj bele, tisztulnak a ruhák és közben valamivel el kell hogy foglald magad. Igen, van lehetőséged internetezni, tudsz könyvet olvasni, de ha elég bevállalós vagy: akár a melletted ülőt is megszólíthatód.

Megtudtam Csongortól azt is, hogy nehezen szűkíthetjük le a mosodafelhasználókat egy életkori vagy élethelyzeti kategóriára, ugyanis a legkülönbözőbb korú és helyzetű emberek látogatják ezeket a létesítményeket. Ha mindenképpen szeretnénk meghatározni, hogy kik az átlagfelhasználók, akkor a 26-46 év közötti nők, de mindenki más is igénybe veszi. Vannak nyugdíjas vendégeik, használják a mosodákat diákok, és előfordulnak fiatal felnőttek is, és akadnak, akik otthon mosnak, és csak a szárítást végzik a mosodákban. Elmondható, hogy ez a szolgáltatás mindenkinek releváns, aki háztartást vezet.

Azt gondolnám, hogy egyre kevesebben használják a mosodákat, hiszen manapság már mindenkinek van mosógépe, és sokkal egyszerűbb otthon tisztítani a ruhákat. Kiderült azonban, hogy ez egyáltalán nem igaz, és a mosodák látogatottsága egyre csak nő, ami köszönhető a cég kommunikációjának is. A Bubbles vezérigazgatója elmondta, hogy elég, ha az emberek tudomást szereznek a mosodák létezéséről, mivel mindenkinek lehet igénye erre a szolgáltatásra.

A bevezetésben említett kérdésre, hogy vajon használnak-e az emberek mosodát, úgy tűnik, hogy igen a válasz, de hiszem, ha látom alapon az elkövetkező időben, mikor elmegyek egy mosoda mellett, mindenképp meg fogom nézni, hogy vajon épp mennyien tartózkodnak a helyiségben.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved