Mia & Maja – állhat korkülönbség a legjobb barátok közé?


Gréti (16éves) - 3 éve

Mia & Maja c. könyv egyértelmű választ ad erre: Nem  A Mia&Maja, Maskai Kinga első regénye.  Filmkritikákat írt egy online filmes magazinnak, néhány éve azonban elkezdett foglalkozni a szépirodalommal. Jó döntés volt. 🙂  Ezt támasztja alá, hogy 2017-ben az Aranyvackor pályázaton elnyerte a Cerkabella különdíját, a legjobb első fejezetért a Mia & Majával!

A történet Budapesten játszódik, így az olvasó be tudja azonosítani a helyszíneket – amit én kifejezetten szeretek ebben a könyvben. A mesélő két szereplőn keresztül mondja el történetet. Egyik főhősünk Mia, aki 15 éves és most kezdett az új gimnáziumában, öccsével és apukájával él együtt. Az óvodás Misi – Mia öccse – a kicsikre jellemzően egy kis buzgómócsing. Imád focizni, amire általában Mia kiséri el. Édesapja Tibor, könyvfordítóként dolgozik. Mia egyik kedvenc elfoglaltsága az olvasás, bár mostanában nem igazán jutott rá idő, mivel elég kemény elvárások elé állítják őket az iskolában. Ha ez nem lenne elég, a magánéletében is akadályok ezreit kell megoldania.

A másik főszereplő Maja. Magas, idős hölgy, akinek legfőbb ismertetőjele, hogy mindig vele van kutyapajtása Tom Hanks. A kutya – lehet, hogy a nevéből eredően – nagy színészi tehetséggel van megáldva, ugyanis remekül tudja színlelni a lábfájást, Maja nagy aggodalmára.

Maja 70 éves kora ellenére, mindig talpon van. – kivéve amikor kedvenc brazil sorozatait nézi. De ezt nem igazán szereti hangoztatni.

Járja a várost, és nagy nehezen ugyan, de ráveszi magát, hogy eljárjon jógára is, ami karbantartja a derékfájását. A véletlen egybeeséseknek hála, Mia és Maja összetalálkozik a parkban. Majd még pár véletlen találkozás és barátság alakul ki kettőjük között. Talán pont amiatt jönnek ki ilyen jól, hogy korban ennyire különböznek. Maja életébe Mia meghozza a fiatalos életkedvet, és a folytonos pörgés hangulatát. Mia pedig eligazítást kérhet egy tapasztaltabb személytől. Így aztán összejárnak, főzőcskéznek, és beszélgetnek.

Az egész regénynek olyan a hangulata, mintha egy eldugott kávéház foteljeibe bekuckózva beszélgetnénk egy régi baráttal. A könyv nagyon jól átadja ezt a hangulatot, szinte már érzed a kávé illatát.

Nekem talán az egészben az tetszett a legjobban, hogy mindegyik szereplőnek voltak hibái. Mindegyik szereplő emberi, így lehet velük azonosulni. Remélem, Kinga folytatja a könyvírást és hamarosan már a következő könyvéről áradozhatok!

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved