Mint a farkasok! – Mi a teendő kutyatámadás esetén?


Tigirl (16éves) - 3 éve

Furcsának tűnhet, de az elmúlt időszak sajtóhíreit látva bizony előfordulhat olyan, hogy egy házikedvenc megtámad egy embert, ezért most összegyűjtöttünk néhány kérdést a kutyatámadással kapcsolatban, melyekre Tóth Béla címzetes rendőr zászlós válaszolt nekünk.  

Béla a Zsámbéki Rendőrőrsön dolgozik járőrkutya vezetőként. “Gyermekkorom óta volt a családunkban kutya, az első német juhászkutyámat 14 éves koromban kaptam” – mondta – “Azóta olyan kutyákkal dolgozom mint a hírhedt amerikai pitbull terrier, az angol bull terrier, az amerikai bulldog, vagy az argentin dog.”

Kidsnews.hu: Legelsőnek talán akkor azt tisztázzuk, hogy miért is támad meg minket a kutya, esetleg valami ösztönös kényszere van erre?

A kutya a farkastól származó ragadozó állat, amelyet az ember az idők során megszelídített, majd szolgálatába állított. A farkas falkában vadászik, ezért a kutyákban is hatalmas a falkaösztön. Falka lehet a család, amely bátorítja a kutyát, vagy akár „hordába” verődött kutyák, amelyek szintén veszélyesebbek, mint az egyedül kóborló állatok. A farkas (akár a kutya is) zsákmányát becserkészi, üldözi, elejti, halálra rázza, aztán a belső szerveket elfogyasztja. Egy kutya több dolog miatt is rátámadhat az emberre. Vezérelheti a védőösztöne, ami akkor jön elő, ha túl közel lépünk a gazdájához.Akkor is érhet minket támadás, amikor behatolunk a kutya „területére”, hiába nem lépünk be az általa őrzött ház udvarára, a kerítéstől számított jelentős távolságra szűnik meg csak az állatban a felerősödött úgynevezett territorális ösztön miatti védekezés.

Megtámadhat a zsákmányszerző ösztöne végett is. Ez nem feltétlen jelent éhséget, a kutyáknál kialakult ösztön, hogy ami tőlük kisebb, vagy ami nem olyan nagy, mint egy felnőtt ember, az zsákmány. Ha a “préda” fél, hangoskodik-sikítozik, próbál elmenekülni, akkor csak megerősíti a kutya zsákmányszerző ösztönét, fokozzák a benne rejlő agressziót. Tekintettel erre, soha ne kiabáljunk, ne próbáljunk elszaladni!

Kidsnews.hu:  Miről lehet felismerni, hogy egy kutya támadni fog, megelőzi valami egyértelmű jel?

Figyelni kell a kutya mozgását, viselkedési motívumait. A támadások nagy részében a kutya csak körbe somfordálja áldozatát, és ha az elfordulva tőle elszalad, belecsíp hátulról a lábába. Az erős territoriális ösztönnel rendelkező kutyák hangos ugatással és erőteljes tombolással adják az idegen tudtára, hogy bizony nem jó helyen jár, menjen el.

Ez nem jelent feltétlen azonnali támadást, ezek jelzések. Rossz helyzetben az mondható szerencsésnek, hogy ezeket az állatokat általában sosem tréningezték emberek megtámadásra, nem oktatták őket harapni, és bár a harapás ösztönös dolog, az mégsem olyan veszélyes, mint egy képzett kutyáé. Legtöbbször csak csipked az állat, rossz esetben azonban mint a varrógép, összerágja a „zsákmányát”, ami súlyos, akár életveszélyes sérüléseket is okozhat.

Kidsnews.hu: Azt mondják, hogy a kutya megérzi, ha félnek tőle, ez valóban így van?

A kutyák érzékszerveit – mi emberek – fel sem foghatjuk ésszel, beszélhetünk itt a hallásukról, vagy akár hiperérzékeny szaglásukról. A kutya megérzi, ha az ember fél, mert ilyenkor mirigyeink egy erős szagot bocsátanak ki magukból, amit a kutya orra azonnal érez, ezért önbizalma megsokszorozódik. Természetesen ez sem jelent azonnali támadást a részéről, hiszen előbb még fel kell térképeznie, hogy milyen zsákmány vagyunk, szerezhet-e sérülést a támadás során.

Kidsnews.hu: Hogyan tudom elkerülni, hogy megtámadjon, vagy ha már ez bekövetkezett akkor hogyan védekezhetek ellene?

Első és legfontosabb, talán egyetlen lehetőség, ha az ember megőrzi higgadtságát. Nyugodtnak kell maradnunk és nem szabad kiabálni, sikítozni, semmiképp se rohanjunk el. Szembe kell helyezkedni az állattal, hogy láthassuk, hogyan akar bennünket megtámadni. Ha higgadtak tudunk maradni, megpróbálhatjuk határozott hangon elzavarni, esetleg a kutya irányába indulva. Persze ez csak bizonytalan kutyákkal szemben alkalmazható. Ha közvetlen támadásról beszélünk, első sorban tudatosítanunk kell magunkban, hogy mindenképpen sérülést fogunk szenvedni, hiszen felvesszük a harcot egy ragadozó állattal. Ha van táska rajtunk, kezünkben szatyor vagy bármely tereptárgy, azt magunk és az állat közé tarthatjuk, azzal akadályozva a harapását.

Felmászhatunk fára, beugorhatunk kerítésen, vagy bármit tehetünk, ami a megmenekülésünket szolgálja. Sokan tartanak maguknál önvédelmi gáz-sprayket. Azok nagyrésze állatokra hatástalan, mivel klórgázt tartalmaznak, de ha paprika, vagyis kapszaicin (amitől csípősnek érezzük a paprikát – a szerk.) hatóanyagú spray van nálunk azzal már érhetünk el sikereket. A legfontosabb a leleményesség, a gyors helyzetfelismerés. Ilyenkor használjuk fel a testünkben felszabaduló adrenalint, ami a segítségükre lehet a menekülésben. Elkerülni úgy tudjuk, ha az említett jeleket észlelve más irányába indulunk, és nem konfrontálódunk.

Kidsnews.hu: Azt mondják ha csoportban vannak az állatok akkor valószínüleg van köztük egy falkavezér, amely felette áll a többinek. Honnan tudom ezt a kutyát felismerni, mert feltételezem a többiek őt fogják követni, vagy utánozni?

A falkában lévő farkasoknál a falkavezér a sor végén halad. Legelöl a leggyengébb állatok haladnak, hiszen ők adják a falka vonulásának iramát, őket követi pár erős farkas, középen a falka vagyona, a nőstények, aztán újra erős farkasok és a legvégén a falkavezér, hogy jól átláthassa a falka helyzetét. Az az érdekes, hogy támadó kutyáknál ez nem így van, a legerősebb, legdominánsabb támad elsőként.

Kidsnews.hu: Ha sportolás közben akad egy ilyen hívatlan társunk akkor mi a teendő? Esetleg biciklivel vagy futva le tudom hagyni a támadót?

Sok tényező befolyásolja a helyes választ a kérdésre. Függ a kutya méretétől, elszántságától, a mi életkorunktól, képességeinktől, stb. Ha egy tacskó kerget és én kerékpárral haladok, akkor nyilvánvalóan igen. Azonban ha egy német juhászkutya üldöz, akkor nagy a gáz, nagy valószínűséggel sem futva, sem kerékpárral nem menekülhetek. Azonban nem is javaslom a menekülést, hiszen az csak erősíti a zsákmányszerző ösztönét az állatnak és csak erősebben, kitartóbban fog üldözni.

Kidsnews.hu: Mi a teendő, ha egy kutya megharapott, fertőzést kaphatok tőle?

Ha egy kutya megharapott bennünket mindenképpen forduljunk orvoshoz! Amennyiben lehetséges, próbáljuk megtalálni a kutya gazdáját és kérjük el tőle az oltási könyvét. Ma már szerencsére kis kivétellel mindenki beoltatja a kutyáját veszettség ellen, hiszen ez az oltás kötelező is. Ha megvan a könyv, akkor sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, mert ha nincs a veszettség, elkerülése érdekében újabb oltásokat kell kapnunk. Ha szerencsénk van, megússzuk egy kis szurival, ha nagyobb a baj, csöveket tesznek a sebbe, hogy tisztulhasson, ezért a gyógytartam hosszabb.

Kidsnews.hu: Mit tegyek, ha szemtanúja vagyok egy kutyatámadásnak?

Először is azt mondanám, segítséget kell nyújtani az áldozatnak. Ha nem történt nagyobb baj, akkor figyelemmel kell kísérni, hogy merre távozik el a vétkes kutya, hogy a gazdáját fel tudjuk deríteni, hiszen szükségünk lesz az oltási könyvére. Az esetleges rendőrségi eljárás végett pedig vallomásunkra szintén szükség lehet. Kérek mindenkit, segítsen, és maradjon a helyszínen!

Kidsnews.hu: Mit lehet tenni, ha egy másik kutya rám támad kutyasétáltatás közben?

Ha egy másik kutya ránk támad kutyasétáltatás közben, akkor nagy valószínűséggel a kutyánkat fogja a támadás érni, nem a mi személyünket. A kutyák territoriális ösztöne és a bennük lévő dominancia miatt előfordulhat, hogy összeverekszenek. Ha kutyánk méretben azonos a támadóval, akkor lehetséges, hogy pillanatok alatt lezajlik a csata és kisebb sérülésekkel tudjuk folytatni sétánkat. Ha a másik kutya erősebb, akkor van probléma. Megpróbálhatjuk kiabálással elzavarni, legrosszabb esetben mindennel, ami nálunk van, védjük meg a kedvencünket! Ha szükséges és egyértelmű fizikai fölényben vagyunk, akkor üssük-rúgjuk a támadót és segítsünk kutyánknak!

A kutyaiskolákban a kutyák szocializációját segítik a csoportos munkák alatt, így az ilyesfajta agressziót megpróbálják teljesen megszüntetni, vagy minimálisra csökkenteni. A kutyaiskolával kutyánknak és magunknak is jót teszünk, sok problémától óvjuk meg mindkettőnket.

Kidsnews.hu:  Mi van, ha az én kutyám támad meg embert vagy más állatot?

Mindenkinek ismernie kell a kutyáját, így azt is tudnia kell, hogy milyen fokú agresszió lakozik benne. Ennek megfelelően kutyát közterületre nyakörvvel és pórázzal felszerelve, szükség esetén szájkosárban lehet kivinni. Ha a kutyánk embernek vagy állatnak okoz sérülést támadásával, azért egyaránt mi vagyunk a felelősek.

Ezeket a tanácsokat nagyon okosan kell kezelni, nem lehet csak úgy nekimenni egy kutyának. Azt sem kell készpénznek venni, hogy ezek után mindegyik kutya meg akar támadni, hiszen ez nyilván nem így van. Bölcsen kell felmérni a helyzetet, és tényleg csak akkor kell “harcba szállni”, ha nagyon szükséges, de reméljük, hogy ilyen nem fog előfordulni.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

kép: commons.wikimedia.org, flickr, Pixabay

2017 Kidsnews | All rights reserved