Munkavégzés során nem biztonságos – a Katonában jártunk


Papp Júlia (16éves) - 3 éve

Mostanában aktuális társadalmi problémára reflektálva kerülnek műsorra darabok a Katonában, ezesetben a média árnyoldalát világítják meg Máté Gábor rendezésével a Kamra színpadán. Az első felvonásban a Doghouse nevű fiktív szoftpornó magazin szerkesztőségben zajló események folynak, a második pedig egy feminista újság feminista backstage-ébe vezeti be a nézőt. A színpad két nézőtér között húzódik, akár egy kifutó, így az egész vizuális élmény még izgalmasabb. Annak ellenére, hogy a média a lehető legjobb fényben van feltüntetve, a darab nagyon jól kiforgatja, kiemeli a szakma súlyos hibázási lehetőségeit, illetve az egésznek a hátborzongató sötét oldalát.

A Doghouse szerkesztőségben pezseg az élet, a fiatal szerkesztők szájkaratéznak, csipkelődnek, bosszantják egymást az összes adandó pillanatban, a címlapokon pózoló meztelen nőkkel körülvéve, amikkel a helyiség fala van díszítve. Új lapszám kiadásán dolgoznak, a borítón egy fiatal lány illegeti magát csupaszon, ami – lévén szoftpornó magazinról van szó – még ugye önmagában érthető is, ám a főnök telefont kap, hogy a legújabb szám címlapján egy olyan kép szerepel, amihez nem járult hozzá a tulajdonos leányzó, aki ráadásul nem több 14-nél. A kislány apja a főszerkesztővel találkozót beszél meg, amin megvitatásra kerülnek etikai, jogi és egyszerű emberi kérdések, a Doghouse azzal érvel, hogy ők megkapták a pályázatot hozzájárulási aláírással, illetve megadott betöltött 18 életévvel, nem tehetnek róla, hogy a kislány koraérett és nem látszik rajta a fiatalkorúsága, sem a valódi: csupán 14 éves kora. Az apa természetesen fel van háborodva, ahogyan azt minden apa tenné.

Elgondolkodtató, hogy hová tűnt egy csomó alapvető emberi elgondolás, hogy miért győzött az ipar+pénz+kielégítés és az intimitás+női test természetes szépsége+emberséges ábrázolás harcában az előbbi, ami a médiát illeti. Régen meg voltak elégedve a férfiak a feleségük testével, nekik nem kellett más nők testét nézegetni a magazinokban, vagy a képernyőn. Mi meg, az elkényelmesedett, modern emberek már az interneten keresünk párt, akkor is látunk – akarva vagy akaratlanul – meztelen nőt, ha már házasok vagyunk, satöbbi. Megváltozott a világ, persze, megszületett a modern technika, az internet, a nyomtatás, a kamera, és ezzel együtt az összes ilyen lehetőség. De vajon mennyiben köszönhetjük ennek a változásnak a bennünk zajló generációkon átívelő meglátás változását a nőiség, a női test és az intimitás témájában?

A darabot olyanoknak ajánlom, akik kedvelik a kevés szereplős, hosszú párbeszédes, egyszerre elgondolkodtató és szórakoztató színpadi játékokat izgalmas színészi megoldásokkal teletűzdelt megfontolt, modern játékot.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Fotó: Katona József Színház/ Dömölky Dániel fotói

2017 Kidsnews | All rights reserved