Nagyragadozók, erdők, vízi élőhelyek, klímaváltozás – A magyar WWF tevékenysége


Tigirl (16éves) - 3 éve

Biztosan hallottál már a WWF-ről, azonban legfeljebb azt, hogy éppen a Szumátrán vannak tigrist menteni, vagy Afrikában dolgoznak az orrszarvúk kihalása ellen. Azt viszont nem biztos, hogy  tudtad: Magyarországon is van WWF, ami hazánkban tevékenykedik.

Mivel az országban nem él vadon tigris, orrszarvú, de még tengeri teknős sem, ezért be kell érnünk “kisebb” dolgokkal. A WWF magyarországi szervezetének négy fő területe van: a vizes élőhelyek megőrzése, az erdővédelmi program, a klímaváltozás hatásainak csökkentése és az ahhoz való alkalmazkodás, valamint a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló nagyragadozó-védelmi program. Ez utóbbi az egyik legfrissebb, hiszen csak nemrég indult el a legújabb európai projekt, az EuroLargeCarnivores LIFE. Ez a kezdeményezés segítene megváltoztatni azoknak az embereknek a gondolkodásmódját, akik találkozhatnak az európai nagyragadozókkal.

A projekt ismertető videójában megszólaltatnak három férfit, akik mind találkoztak már medvével, farkassal, hiúzzal, és nem feltétlen jó emlékük kötődik a ragadozókhoz. Bizony előfordul, hogy a nagyvadak megtámadják a háziállatokat, lemészárolják a teheneket, juhokat, kecskéket, csirkéket. Azonban az egészséges ökoszisztéma fenntartásához ezek a “kegyetlen vadállatok” elengedhetetlenek, a sajtókirándulás során ezt személyesen megtapasztaltuk.

A csúcsragadozók legnagyobb szerepe a növényevő állatok állományának szabályozásában van, hiszen folyamatosan rettegésben tartják a prédát. Embertelenül hangzik, de sajnos ez kell ahhoz, hogy ne szaporodjanak túl az őzek, szarvasok és muflonok, és ne rágják tarrá az egész erdőt. A gond csak az, hogy Magyarországon mindössze tíz-tizenöt hiúz van, emellett néha áttéved a határon egy-két medve vagy, és farkasból is csak néhány helyen (Bükk, Aggteleki-karszt, Zempélni-hegység) fordul elő szaporodó állomány. Ezzel szemben kb. kétszázezres szarvasállománnyal büszkélkedhetünk, ami alapvetően nem lenne baj, ha nem lenne a ragadozók száma ennek az egyhúszezred része…

A WWF szerint ez a nagymértékű üldöztetés miatt van. Az új projekt segítségével az érintett embereket felkutatják, és megkérik, hogy osszák meg tapasztalataikat a hozzájuk hasonló helyzetben lévőkkel. Ez egy Európa nagy részét felkaroló program, így a magyar szervezet is részt vesz benne.

Tetszenek a magyarországi WWF céljai? Szívesen csatlakoznál hozzájuk, hogy segíts megmenteni hazánk flóráját és faunáját? Én személy szerint már kicsi koromtól kezdve felnéztem rájuk, úgyhogy megkérdeztem az EuroLargeCarnivores LIFE projekt magyar vezetőjét, Patkó Lászlót a csatlakozásról. Azt mondta, hogy nincsen alap korhatár, bármikor lehet jelentkezni, csak kell írni egy emailt a wwf.hu -n található email címre, és ott kell jelezni, ha kiskorú vagy. A fiatal tagok segíteni tudnak a szórólapozásban, az ügyes angolosok a fordításban, és mehetünk különböző WWF-es megmozdulásokra, is. Ha érzel magadban elég kedvet, jelentkezz Te is! Ezzel is hozzájárulsz a saját társadalmi felelősségvállalásodhoz. 🙂

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

WWF Magyarország

2017 Kidsnews | All rights reserved