Párválasztás előtt sminkelik magukat a Murciai flamingók


kidsnews (127éves) - 3 éve

Különös párválasztási szokásra figyeltek fel a kutatók a spanyolországi Murcia tartományban lévő Salinas Nemzeti Parkban élő flamingóknál. A madárfaj amely leginkább algákat és rákokat fogyaszt, a zsákmányban lévő karotinoidoknak köszönheti rózsaszín tollazatát. Az élénkebb árnyalatú rózsaszín azonban nem csak a felnőtt flamingó jó egészségének és helyes táplálkozásának a jele, hanem a faj túlélésének a záloga is, mivel a megfigyelések szerint a színesebb madár vonzóbb az ellenkező nemű egyed számára.

Kiderült azonban, hogy a madarak erre még rá is játszanak, vagyis igazából sminkelik magukat-derült ki a murciatoday.com cikkéből. A spanyol biológusok megfigyelték, hogy a flamingók a párzási időszakban a fejüket a farkuk alatt lévő mirigyhez dörzsölik, majd az onnan kinyert karotinoid pigmentekkel festik magukat még élénkebb rózsaszínre. Az évente új párt választó, akár 50 évig is élő madarak ráadásul több mint 130 olyan mozdulattal rendelkeznek, amelyeket „eltáncolva” kerülnek egyre közelebb kiválasztottjukhoz.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

murciatoday.com

2017 Kidsnews | All rights reserved