Szókratész a meggyőződése miatt lett önmaga hóhéra


kidsnews (127éves) - 3 éve

„A becsületes élet legbiztosabb útja az, hogy azok legyünk, aminek látszunk.” (Szókratész)

I.e. 399. február 15-én ítélték halálra Szókratészt a görög filozófust, aki munkásságával úgy is rendkívüli hatást gyakorolt az európai kultúrtörténetre, hogy soha egyetlen sort sem vetett papírra. A perben ellene felhozott istenkáromlás, illetve az ifjúság félrevezetésének vádját állítólag ellenfelei gerjesztették, arra való hivatkozással, hogy egyszer azt állította: a bálványok nem istenek.

Szókratész a maga idejében rendkívül népszerűnek számított, de gyakran hirdetett olyan eszméket, amelyek rendre szembementek az akkor általános vallási és politikai beidegződésekkel. Bár ő maga egész élete során azt vallotta, hogy a törvények ellen lázadni nem szabad, az ítélet után mégis konfliktusba került önmagával. Tanítványa segítségével hamarosan megszökött fogvatartóitól, de az út során feltámadó lelkiismerete visszafordulásra kényszerítette. Arra gondolt, mivel mindig azt hirdette, hogy a rossz törvényt is meg kell tartani, ha most mégis megszökik a törvényes ítélet végrehajtása elől, akkor egész életét, tanítását romba dönti és teljesen hitelét veszti. Önként visszatért a börtönbe, majd kiitta a méreggel teli poharat. Jobb az igazságtalanságot elszenvedni, mint azt elkövetni- vallotta.

Jól látható, hogy Szókratészt nem nagyon hatották meg az emberi hívságok. Amikor csak tehette gondolatai világába merült, és egyszer olyan is volt, hogy egy teljes napon át egyfolytában merengett. Majdnem ötven éves volt, amikor először megnősült, de nem sokkal később egy újabb feleséget is maga mellé vett. Ezen tények ismeretében nem tűnik véletlennek, hogy első választottja, Xanthippé a boldogtalan, zsémbes asszonyok etalonjaként vonult be a történelembe.

„Mindenképpen házasodjatok meg; ha jó feleséget szereztek, boldogok lesztek – ha rosszat, akkor filozófusok.” – mondta erről az Athén mellett született filozófus. Munkásságának legjellemzőbb módszerei közé a cáfolat, a vizsgálat és az irónia tartozott, és előszeretettel nevezte magát a gondolatok bábájának. Nem adott elő nyilvánosan helyette személyes párbeszédek keretében rendítette meg vitapartnerei magabiztosságát.

Bár az filozófus elleni eljárást a történészek évszázadokig az igazságszolgáltatás megcsúfolásának mintapéldájaként emlegették, egy tanulmány szerint elítélése és kivégzése jogszerű volt és megfelelt az akkori törvényeknek.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

1,2,3

kép: hu.wikipedia.org, pixabay.com

2017 Kidsnews | All rights reserved