Uránt találtak egy múzeumban, mégis feleslegesen aggódik a fél világ.


kidsnews (127éves) - 3 éve

Szinte az összes nagyobb hírportál beszámolt arról a közelmúltban, hogy egy Grand Canyonban lévő múzeum látogatóközpontjában három vödörnyi uránt találtak egy olyan szobában, amelytől nem messze gyermekek ezrei fordultak meg az elmúlt 20 évben. A hír ebben a megfogalmazásban persze tökéletesen alkalmas arra, hogy aktiválja a „tömeghisztit” amelytől talán csak azok maradnak távol, akik figyelnek a kémia- és fizikaórán.

Aki aztán ebben a kételkedő állapotában elolvassa a „döbbenetes hír” alapjául szolgáló angol nyelvű közleményt az hamar rájön, hogy ez az urán bizony nem az az urán. Úgy tűnik nem holmi gonosz űrlények, és nem is a CIA projektmenedzserei rejtették el sötét titkukat Arizona állam világhírű völgyszurdokában. Mindössze arról van szó, hogy a tudományos munkát is végző szakemberek már régóta tároltak ott szemléltetés céljából olyan helyi kőzeteket, amelyekről aztán az évek során szépen megfelejtkeztek. A látogatótér fala mögött lévő vödrökben ugyanis a természetben megtalálható, és sok helyen már külszíni fejtéssel is kitermelhető urán tartalmú kődarabok, azaz néhány kiló uránérc volt. Kiderült az is, hogy ezektől karnyújtásnyi távolságban már műszerrel sem volt kimutatható a sugárzás.

Persze tény és való, hogy a szakszerűtlen tárolás miatt ez is veszélyes. Ha valaki hozzájut, huzamosabb ideig magánál tartja, tehát tartósan érintkezik vele, vagy ne adj isten lenyel egy darabot belőle, akkor az így kialakuló túlzott expozíció valóban okozhat komoly problémákat.

Meg kell azonban említeni, hogy periódusos rendszer 92-es számú eleme kis mennyiségben mindenhol jelen van a környezetünkben. Izotópjai megtalálhatóak a talajban, az épületek falában, a növényekben, a tejben, és a természetes vizekben is. A mennyiségek meghatározása szempontjából jó összehasonlítási alap lehet, hogy a tengerek és óceánok vizében köbmétereként nagyságrendileg 5 mg található belőle.

Azoknak, akik komoly aggodalommal figyelik az események alakulását szeretném felhívni a figyelmét, hogy az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok egészen pontosan 1054 nukleáris robbantást hajtott végre; többségüket azon a Nevadai kísérleti telepen, amely mindössze 300 mérföldre található az említett múzeumtól.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

tudomanyplaza.hu; iflscience.com;

2017 Kidsnews | All rights reserved