Zombi tizenévesek? – A jószándék ellenére nagyon mellément a rendőrségi videó


Orbók Réka (22éves) - 3 éve

„A járdán lehajtott fejjel okostelefont bűvölő, fülhallgatóban bömbölő zenével baktató gyalogosok képe bizonyára mindenki számára ismerős. Ők a közlekedés zombijai, akik tudomást sem vesznek a körülöttük lévő világról, nekiütköznek más gyalogosnak, esetleg körültekintés nélkül lépnek le a járdáról. Abba azonban talán kevesen gondolunk bele, mekkora veszélyforrás ez a fajta magatartás.

A gyalogosok hajlandók nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak.” – Írja Bezzeg Hanna a baleset-megelozes.eu oldalán az ORFK-OBB és a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének együttműködésével készült kisfilmről, mely a „Felelősséggel, gyalogosan is.” címet viseli. Figyeljünk fel a „gyalogos” kifejezésre, a későbbiekben kitérek rá miért.

forrás: YouTube

A kisfilmben egy zombiként ábrázolt, telefonját nyomkodó járókelőt üt el egy autó, aki még haldoklása közben is a készülékért nyúl.  Most tekintsünk el a kisfilm minőségétől, ábrázolásmódjától. Foglalkozzunk csak az üzenettel. Mint a videó végén olvashatjuk „Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el a magyar közutakon; közülük 150 ember életét veszti a balesetben.”, de tényleg ez a valós üzenet, hogy vigyázzunk az utakon, ne telefonozzunk, hisz rengeteg ilyen baleset van? Azt nyilatkozta a rendőrség, hogy a céljuk a megbotránkoztatás és a figyelemfelkeltés volt, hogy így hátha elrettentik a gyalogosokat a „zombiként” való közlekedéstől.

Ezt látja a 18 év alatti felhasználó

Én azonban mást tartottam megbotránkoztatónak. Miért csak 18 év alatti fiatalok láthatók zombiként a kisfilmben? Csak mert a mi generációnk a „kütyü” generáció? Egyáltalán kinek szánták, hiszen a „zombik” korosztálya elvileg meg sem nézheti? Mi van a 25-35 évesekkel, akik ma már legalább ugyanannyit használják  a telefont mint mi? Nem hiszem, hogy lenne olyan statisztika mely azt mutatja, hogy a telefonhasználatból kifolyólag történő közúti balesetekben nagy szerepe van a 18 éves kor alatti fiataloknak.

Persze lehetne azt mondani, hogy miért olyan nagy dolog ez a videó? Kit érdekel. De azt is vegyük figyelembe, hogy most, ha egy 30-60 közötti felnőtt nézi meg, akkor az fog neki lecsapódni, hogy már megint ezek a fiatalok. És el sem gondolkozik, hogy ő szokott el úgy telefonozni, hogy nem elég körültekintő. Ha a kisfilmben akár csak egy középkorú lenne, vagy idősebb, akkor semmi gond nem lenne, de ez a videó megint egy sztereotípiát helyez a középpontba. Közben elsősorban nem is nekünk szól, hanem inkább egy korosztállyal feljebb. Arról nem beszélve, hogy minden eddigi cikkben, illetve weboldalukon is „gyalogosként” vannak feltüntetve a filmben szereplők, de akkor miért mindenki ugyanolyan fiatal?

Szerintem a válasz erre az egészre az, hogy könnyebb volt ráhúzni a z generációra ezt a sztereotípiát, hisz csak ők lehetnek olyan felelőtlenek, hogy „zombiként” közlekednek.

Cikkünk megjelenése előtt kérdéseinkkel megkerestük az ORFK Sajtószolgálatát, de a február 15-én elküldött elektronikus levelünkre a mai napig nem érkezett válasz. Amennyiben ez változik azonnal frissítjük írásunkat.

Mindezek ellenére legyetek nagyon körültekintőek úgy, mint eddig és – ha elmúltatok 18 -csekkoljátok ti is a videót.

 

MEGÉRKEZETT AZ RENDŐRSÉG TÁJÉKOZTATÁSA, ÍGY CIKKÜNK FRISSÍTÉSRE KERÜLT (2019.02.28.)

“Az ORFK Kommunikációs Szolgálatához elektronikus úton érkezett megkeresésére az alábbi választ adjuk.

 A videót kinek szánta a rendőrség, ki a célcsoport?

A videó elsősorban a figyelmetlenül közlekedő gyalogosoknak szól. Napjaink városi utcaképéhez egyre inkább hozzátartoznak a járdán és az úttesten való áthaladásuk közben a fejüket lehajtó, kezükben okostelefont tartó vagy fej/fülhallgatóval zenét hallgató gyalogosok, akik a környezetükről és a rájuk veszélyt jelentő tényezőkről sokszor tudomást sem vesznek, nekiütköznek más személyeknek, illetve figyelmetlenül lépnek le az úttestre. Ezek a kockázatok, valamint a jelenség terjedése indokolta, hogy az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság egy sokkoló filmmel hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyalogosoknak is tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely elvonhatja figyelmüket a környezetükről. Fontos megemlíteni, hogy a majdnem-baleseteket, a balesetveszélyes helyzeteket is ide lehet sorolni, amikor nem történik baleset, mert valamelyik félnek még az utolsó pillanatban sikerül azt elhárítani, de maga a veszélyhelyzet ebben az esetben is előállt. A videó üzenete egyértelmű. Az ilyen jellegű balesetekért nem kizárólag a – jelzőlámpa piros jelzését figyelmen kívül hagyó – mobilozó gyalogos tehető felelőssé, hanem minden, a szereplők által megszemélyesített, közönyt tanúsító, a külvilágot teljesen kizáró (zenét hallgató, újságot, könyvet olvasó, vagy bármi okból mással foglalkozó) közlekedő.

 Rendelkezésre állnak-e olyan baleseti statisztikák, amelyekből kimutatható a mobiltelefont használó gyermekek felelőssége a gyalogosgázolással járó balesetek bekövetkeztében? Ha van kérem az elmúlt időszakra vonatkozó statisztikák közlését. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, kérem szíves tájékoztatását, hogy melyek azok a rendőrségi tapasztalatok, amelyek alapján ki lehet jelenteni, hogy a generáció „zombi” módjára vesz részt a napi közlekedésben?

A mobiltelefon-használat miatt bekövetkezett balesetekkel kapcsolatosan nincs konkrét statisztikai kimutatás, ilyen esetben a baleset oka a gyalogos részéről a figyelmetlenség, a járművezető részéről pedig a figyelmetlen, gondatlan vezetés. A közlekedés közbeni mobiltelefon-használat egy másodlagos, speciális baleseti ok, ezt nem lehet statisztikailag kimutatni. A gyalogosok hajlandók nemes egyszerűséggel figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak. Sokan azt sem veszik számításba, hogy bár a zebránál a gyalogosok elsőbbséget élveznek, figyelmetlenség miatt, illetve műszaki vagy forgalmi okból előfordulhat, hogy az úton haladó jármű nem képes megadni számukra az elsőbbséget. Fokozottan fontos tehát az éberség és a körültekintés, amely nem csak a járművezetők, hanem a gyalogosok feladata is. A közlekedők különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a ködös, nyálkás téli időben. A látási viszonyok az évnek ebben a szakaszában a szokásosnál korlátozottabbak. Ehhez járul hozzá a sötét, szürke ruházat, amit a gyalogosok általában viselnek – ezáltal szinte teljesen beleolvadnak a környezetbe –, valamint lakott területen kívül a láthatósági mellény viselésének elmulasztása. A közlekedés mind tudjuk, meghatározott szabályok alapján működik, ennek ellenére folyamatosan számítani kell arra, hogy ezeket a szabályokat nem mindenki tartja be. Autóvezetőként igyekezzünk fokozott óvatossággal és figyelemmel, alacsonyabb sebességgel megközelíteni az olyan helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani, legyen szó gyalogos átkelőhelyről, busz- vagy villamos-megállóhelyről. Ugyanakkor a gyalogosok felelőssége sem elhanyagolható, óvatos, figyelmes és körültekintő áthaladással a balesetek jelentős része megelőzhető lenne.

 A videóban egy a gyalogosátkelőn félig áthaladó, zombiként ábrázolt tizenéves gázol el fékezés nélkül egy arra haladó gépkocsi. Kérem szíves tájékoztatását, hogy a hatályos jogszabályok alapján ebben a helyzetben melyik közlekedésben résztvevő felet terhelné a bűntetőjogi felelősség.

A baleseti felelősség megállapításával kapcsolatosan elmondható, hogy minden egyes személysérüléses baleset esetén vizsgálat tárgyát képezi a baleset okozójának a megállapítása, és az is előfordulhat, hogy mindkét fél hibázik. A közlekedés körében elkövetett bűncselekmények esetén az adott eset összes körülményeinek figyelembevételével a bíróság jogosult dönteni a büntetőjogi felelősség kérdésében.

Figyeljünk egymásra, egymásért! …. hogy mindenki hazaérjen!” -zárul az ORFK válasza.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved