2 in 1! Egy nem mindennapi papagáj, aki egyben papírmegsemmisítő is!


Gréti (16éves) - 3 éve

Az új-zélandi kecskepapagáj tartása nálunk minden értelmében új színt hozott a család életébe.  Imádjuk ezeket a szárnyasokat, a faj bemutatása után elméselem az említésre méltó, kacagtató történeteket a mindennapjaikról. A kecskepapagáj Új-Zélandon és a környező szigeten őshonos. Az ottani őslakosok „kakariki”-nek nevezték el, a hangja alapján.  Az eredeti színük zöld, a tenyésztett példányoknál viszont előfordul sárga is. A fejükön van egy piros folt, ami lecsordul egészen a szemük alá. Általában kb. 30 cm-re nőnek, szárnyuk pedig 13-14 cm hosszú. Táplálékuk bogyókból, lédús gyümölcsökből, magvakból, és kisebb rovarokból áll.

A kecskepapagáj kifejezetten mozgékony fajta, és megdöbbentő gyorsasággal tud cikázni az ülőrúdon. Mivel sok mozgást igényel, érdemesebb röpdében tartani (a röpdékből is vannak kisebb méretűek, a lényeg, hogy legyen tere, ahol repülhet). Érdekesség, hogy csőrét is sokszor segítségül hívja a kalitka rácsán való mászáskor. Igaz, hogy nem tud beszélni, viszont kitűnő mutatványokat tud végezni, miközben a lábával (kezével) megfogja eledelét! Kíváncsi természetének köszönhetően, türelemmel és rááldozott idővel könnyen meg lehet szelídíteni. Ha kalitkában, vagy röpdében tartjuk őket, érdemes egy héten egyszer takarítani a lakóhelyüket, mert sokat kapirgálnak a földön, így könnyen megfertőződhet! Ezért fontos, hogy havonta egyszer keverjünk a vizükbe egy teáskanálnyi almaecetet, ami fertőtlenít. Évente két-három alkalommal pedig érdemes foghagymakivonatot adagolni innivalójukba, ami méregtelenít – így kevesebb az esély arra, hogy bármilyen betegséget elkapjanak. Az erdők irtásával, egyre csökken a fészkelési lehetőségük száma, így van rá esély, hogy egy idő múlva csak a tenyésztők röpdéiben fog fennmaradni a faj az utókornak.

Itthoni nevük feltehetően a hangjukból ered, amit ha az ember jobban megfigyel, összetéveszthetetlen egy kecske mekegésével. J Nekünk kettő is van itthon, biztosíthatom, hogy van valami közük a kecskéhez! Az egyik papagáj Lorka (Lórika) a másik pedig Borka. Annak ellenére, hogy Lórika a fiú, mégis Borka a főnök a kalitkában. Ez feltehetően onnan eredhet, hogy Borkát egy papagájtenyésztőtől hoztuk el, ahol egy nagyon pici kalitkában voltak vagy hatan és meg kellett küzdenie az érvényesülésért. Míg Lorka egy kényelmes röpdében élte gazdátlan életéveit, egy kis állatkereskedésben. Ez abból is észrevehető, amikor hetente egyszer kiengedjük őket, mindig Borka a kis felderítő kapitány asszony, Lorka pedig a közlegény. Borka valamilyen személyiségzavar miatt iratmegsemmisítőként tekint magára, így röptetéskor első dolga megcélozni a könyvespolcot, megkeresni jelenlegi kedvenc olvasmányát. Eddig minden szép és jó, hiszen mindenkinek kijár a tudás joga, csak hogy, Borka az olvasás tudása híján csőrével ízleli meg a könyvet – magyarul szétrág mindent! Kedvenc könyvei közé tartozik az Elég jó szülő című kötet – lehet, hogy Lorkával kispapagájt terveznek? –, ami a gerince felől nézve erősen hasonlít a salátához!

De mi sem hagyjuk ezt annyiban ezért mindig párnákkal tömjük ki a polc és a könyvek közötti rést, hogy ellehetetlenítsük az átjárást, és a rágás lehetőségét. Mióta nem tud könyveket rágni, új kihívások elé nézett. Például amikor úgy döntött, hogy betuszkolja magát a CD lemeztartóba, világossá vált hogy nem klausztrofóbiás. Ezen akciók közben Lorka, csak ül egy közeli polcon. Először még adja az instrukciókat – pityegés formájában – ez körülbelül úgy hangzik, mint amikor egy atomfizikához abszolút nem értő ember, valamit azért belepofázik két tudós eszmecseréjébe, csak hogy tudják, Ő is ott van. Amikor aztán rájön, hogy az instrukciókkal nem megy sokra, megpróbálja leutánozni. A könyvrágásnál a legviccesebb, mikor Borka óriási hasábokat tép le egy adott papír alapú dologból, Lorka pedig, mivel nem érti, hogy mit kell csinálni, csak nyalogatja. De hamar belátja, hogy ezzel se megy sokra, így inkább csak megáll, és fáradt szemekkel megvárja, amíg az asszony végez a „munkájával”. Ez viszont nem következik be egyhamar…

Remélem örömet szerzett neked a cikk olvasása! A következő cikkben az étkezésükről fogok bővebben .

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

Image by ceskyfreund36 on Pixabay

 

2017 Kidsnews | All rights reserved