7 ok, amiért kihagyhatatlan élmény befogadni egy cserediákot


kidsnews (127éves) - 2 éve

Évről évre több száz középiskolás cserediák érkezik hazánkba a világ minden tájáról, hogy 3-11 hónapig ismerkedjen a kultúránkkal, szokásainkkal és nyelvünkkel. A nemzetközi diákcsere-programokat szervező American Field Service (AFS) 2017-ben, több száz fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a magyarok 86,3 százaléka szívesen vendégül látna egy külföldi cserediákot, és erre sok jó okuk van.

  1. Házhoz jön a nyelvgyakorlás

A nyelvtanulás legjobb módja, ha valódi kommunikációra használjuk az idegen nyelvet, például elmagyarázzuk a cserediáknak, hogy mi a lényege a busójárásnak, miért locsolkodunk húsvétkor és miért szeretjük a húsvéti kocsonyát.

  1. Gyorsan megnő az önbizalmunk

Az a tapasztalat, hogy a cserediákoknak köszönhetően napról-napra bátrabban kommunikálnak a befogadók a vendég nyelvén, miközben az ingyenes leckék miatt egyre nagyobb önbizalommal és jobb kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek.

  1. Mindenkitől tanulhatunk valami újat

Van, akinek a gyermekei az elmúlt tíz évben a hozzájuk érkező AFS cserediákok mindegyikétől tanultak valami újat, ennek is köszönhetően sokkal érdeklődőbbé váltak a gyakran nagyon eltérő kultúrájú emberek iránt. Volt olyan külföldi diák, aki sminkelni tanította a lányukat, volt, akitől gitározni tanult meg, vagy éppen különleges ételek elkészítését sajátította el a most 18 éves lány.

  1. Elfogadóbbak leszünk más kultúrák iránt

A Ráksiban élő István a kölcsönös alkalmazkodás fontosságát hangsúlyozza: „A mi családunkban teljesen természetes, hogy találkozáskor, búcsúzáskor a családtagok megölelik és megpuszilják egymást. Az érzelmek ilyenfajta kimutatása a kínai kislányunk számára viszont kényelmetlen volt. Fokozatosan értettük meg és fogadtuk el mi is, hogy az érzelmeket a világ más részein másként fejezik ki, mint nálunk. Idővel rájöttünk például arra is, hogy a cserediákunk olyan kultúrából jön, ahol étkezéskor minden kínálást el kell fogadni, és ő egyszerűen nem tanult meg nemet mondani, még akkor sem, ha számára kellemetlen volt bizonyos ételek vagy italok megkóstolása. Idővel persze összecsiszolódtunk.”

  1. Akár egy második családot is kaphatunk

„Merve, a fogadótestvérem 2009 augusztusában jött hozzánk Törökországból egy 12 hónapos diákcserére” – mondja a programban részt vevő budakalászi Zsófi. „Az azóta eltelt évtizedben szinte minden évben találkoztunk. Volt, hogy én mentem Törökországba, és volt, hogy ő jött hozzánk.” Az évek alatt nagyon szoros kapcsolat alakult ki közöttük, mondja Zsófi és hozzáfűzi: „2014-ben anyukámmal részt vettem Merve esküvőjén, ott voltunk a családi szertartáson Çanakkale-ben és a polgári esküvőn Isztambulban. Az én esküvőm pedig 2018-ban volt, és Merve is eljött erre a férjével. Mindkettőnknek egy életre szóló élmény és különleges kulturális kaland volt a keresztény és a muzulmán esküvőkön való részvétel.”

  1. Tágul a látókörünk

Sokakban felmerül, hogy szeretnének eljutni a világ egyik távoli pontjára, szeretnének beszélni az ottaniakkal, megtanulni a nyelvüket, megismerni a kultúrájukat. Aki cserediákot fogad, annak ez megadatik – anélkül, hogy egy fillért is költene az utazásra. Cserediák-fogadással kinyitjuk a nagyvilágot a családunk előtt: új ételeket próbálhatunk ki, új szavakat tanulhatunk meg és életre szóló barátságokat köthetünk olyan emberekkel, akikhez különben nem sok közünk lenne.

  1. Sokkal könnyebben boldogulsz majd a munka világában

Aligha kell magyarázni, mekkora előnnyel indul az életben az, aki otthonosan mozog nemzetközi környezetben. Akár itthon, akár külföldön képzeli el valaki a jövőjét, ez egy olyan képesség, amit kiválóan tudsz majd kamatoztatni később, ha interkulturális közegben, idegen ajkúakkal kell együtt dolgoznod. A leendő felettesednek is sokkal jobban imponál majd, ha nem csak tökéletesen beszélsz egy-két nyelvet, de még a közös hangot is könnyen megtalálod a más kultúrájú munkatársakkal, hatékonyan tudsz velük együtt dolgozni, ráadásul nyitottan állsz az újdonságokhoz.

Hogyan fogadhatok cserediákot?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS megyei és fővárosi önkénteseihez, illetve az AFS Központi irodájához (www.afs.hu/diakfogadas) fordulhatnak felvilágosításért.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Adina Voicu képe a Pixabay -en.

Free-Photos képe a Pixabay -en.

StockSnap képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved