A zenei lázadás avagy: a punk


Matuz Ágnes (16éves) - 3 éve

Nem egyszer botránkozott már meg az idősebb korosztály a zenéken, amiket hallgatunk. Némelyik túl vad néhány túl monoton és még sorolhatnánk. Így tehát kénytelenek vagyunk barátaim visszanézni felmenőink korának zenetörténelmét, hogy megtudhassuk mitől is döglik a légy. Meg is tettem, hogy nektek már ne kelljen, és habár nem sikerült még teljesen lefednem az egészet, jöjjön egy kis ízelítő a régimódi decens szórakozásból, íme a punk.

A punkokkal kapcsolatban mindig mindenkinek a lázadás jut eszébe, nem is véletlenül. Azok a fiatalok, akik ezt a műfajt képviselték, elég gyakran és igen radikálisan nyilvánították ki rosszalló véleményüket az akkori rendszerről. Zenéjük pontosan ezt tükrözte, őszinte, szókimondó gyakran vulgáris és agresszív. Valóban lázadtak és lenézték azokat, akik erre nem voltak hajlandók, vagy feladva a harcot beépültek a rendszerbe. Erre sokan mondhatnák, hogy a rendszer elfogadása a felnőtté válás része. Éppen ezért nevezték a punkokat gyerekesnek, és kicsapongónak. Igen néhol kicsit túlzásba estek, de mindenkinek szokták mondani, hogy keressen célt, legyünk őszinték, ha valakik, hát ők találtak.

Való igaz ezek a mozgalmak Magyarországot elég későn, és sokkal kevésbé érték el, mint Amerikát, Angliát, vagy Ausztráliát. De az igazat megvallva, én sem nagyon tudnék elképzelni egy mozgalmat a rendszerváltás előtti időkben, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy tagadják meg az eddigi elnyomó rendszert, és ha kell, tettlegességgel akadályozzanak meg minden igazságtalanságot.

Valójában csodálom a punkokat. Képesek voltak minden elképzelhető önkifejezési formát felhasználni, és teljességgel kiaknázni. Ráadásul fáradhatatlanul küzdöttek, azért amiben hittek.  Gondoljunk csak az öltözetükre, amivel minden akkori társadalmi elvárást, felrúgtak és megtiportak. Valójában még most is megbotránkoztathat néhány embert egy-egy akkori összeállítás.

De térjünk is vissza a zenére, hiszen innen indultunk ki. Más zenei stílusokkal ellentétben itt szó sincs semmilyen lappangó értelemről, vagy elvont szövegekről. Bármi, amit a zenész a tudtodra akar adni, minden kertelés nélkül, szinte az arcodba dobja. Ez az egyik legnagyobb „büszkesége” a punkoknak. A szöveg alatti zene sem sokkal bonyolultabb, sőt rendkívül egyszerű, néhány akkordból állnak. A Sniffin’ Glue nevű együttes egyszer megjelentetett egy ábrát, amelyen három akkord volt látható, az alatta lévő írás pedig ez volt: „Ez egy akkord, ez egy másik, ez egy harmadik. Most alakíts együttest.”.

Ennyi lett volna a kis betekintőm. Remélem legalább részben kielégítettem a kíváncsiságotokat. Ha még mélyebbre ásnál az egészben, ajánlom a „SBGB” nevű filmet. A klubbról szól, ahonnan az amerikai mozgalom indult. Valamint hallgassátok meg bármelyik zenekar dalait. Biztos megtaláljátok a kedvetekre valót.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

Brigitte Werner képe a Pixabay -en.

Andy Boul képe a Pixabay-en

Walti Göhner képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved