Anya csak egy van, vagy nem? – A kimérák


kidsnews (127éves) - 3 éve

Ki tudja miért mostanában folyamatosan az arcomba mászik egy Facebook reklám, amely az etnikai származások tisztázása mellett a számomra még ismeretlen családtagjaim feltérképezésére csábit. Bár különösebben nem tervezem bővíteni a vacsoraasztalt, mégis megakadt a szemem a dolgon, és utánaolvasva egy rakat olyan bejegyzést találtam, amelyek az otthoni DNS tesztek „áldozatait” mutatják be. Elgondolkodtató, hogy egy ilyen néhány dolláros beruházás, milyen hatásfokkal képes összekuszálni a szálakat és fenekestől felforgatni a családi békét, ha a várt eredmények helyett valami egészen más érkezik a kiértékelt csomagban.

Pedig a biológia furcsa dolgokra képes és nem csak apu, de még anyu is gyanúba keveredhet, akár tök ártatlanul is. Lehet furcsán hangzik, de az a helyzet, hogy nem vagyunk egységesnek tekinthetők genetikailag, amelyre egyre több tudományos bizonyíték keletkezik. Ezek alapján kijelenthető, hogy bár ritka, de vannak köztünk, akik olyan genomokat is birtokolnak, amelyek egy vagy több, de mindenképpen más emberektől származnak.

Lydia Fairchild

A washingtoni munkanélküli nő, valamikor 2002-ben éppen harmadik gyermekével volt várandós, amikor férje elhagyta, ő pedig helyzetéből adódóan kénytelen volt az államhoz fordulni pénzügyi segítségért. Az ilyenkor szokásos DNS tesztnek teljes magabiztossággal vetette alá magát, de legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy genetikailag semmi köze a saját gyermekeihez. Az ügy a csalás gyanúja miatt bűntetőbíró elé került, ahol még a szülészorvosát is kihallgatták. “Elég régóta végzem a munkámat, hogy felismerjen, ha valaki gyermeket hoz a világra a szemem előtt.” – nyilatkozta akkor az elképedt doktor. A szerencsétlen nőtől ennek ellenére majdnem elvették a gyermekeit, amikor kiderült: A 26 éves Lydia bizony kiméra. A gyermekei genetikai értelemben vett anyja ugyanis a saját meg nem született, és a petefészkében sejtek formájában jelen lévő ikertestvére volt.

Kik azok a kimérák?

A szó alapvetően olyan egyedet jelöl, amelyet két vagy több – másik egyedtől származó – genetikailag eltérő sejtek alkotnak. Korábban úgy gondolták, hogy ez az állapot leginkább csak mesterségesen, szerv- vagy szövet transzplantáció során jöhet létre az embernél, de az ’50-es évektől már több tucat természetes kimérát is diagnosztizáltak az orvosok a világon. A fogalom a növényvilágban sem ismeretlen, a transzplantációs kimérákat, ott például oltványnak hívják. A nagyobb tudományos jelentősége azonban érthető módon az emberi és azon belül is a természetes kiméráknak van.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lydia_Fairchild

Noupload képe a Pixabay -en.

Manuel Alejandro Leon képe a Pixabay -en.

2017 Kidsnews | All rights reserved