Astroland, Mars-szimuláció bárkinek – hárommillióért


kidsnews (127éves) - 3 éve

A Spanish Interplanetary Agency (Spanyol Bolygóközi Ügynökség) nevű szervezet Mars-szimulációt létesített az Altamira-barlangról nevezetes Santander nevű kisváros közelében, természetesen egy másik barlangban. Igyekeztek mindent a jelenlegi tudományos ismereteink alapján valósághűen megépíteni, így az áron kívül a legjelentősebb probléma a helyszínül szolgáló barlang.

A részvétel feltétele hogy a jelentkező betöltse 18. életévét, a kiválasztási folyamaton alkalmasnak bizonyuljon, és befizesse a hazai jövedelmekhez képest borsos összeget. Akit beválogatnak, részletes képzésben részesül, beleértve a vízkultúrás növénytermesztést és a pszichológiai felkészítést. Remélhetőleg a barlangjárás biztonsági szabályait is megtanulják, bár erről az Astroland honlapja valamiért hallgat…

Az első küldetés 2019. július 15-én indul, melyet még ebben az évben további kilenc követ. Minimum három napot kell lent tölteni, a csapatok létszáma tíz fő.

Szkafanderesek a cseppkövek között

A szimuláció azért került barlangba, mert a Mars felszíni viszonyai által okozott problémákat többek szerint a legegyszerűbben a telepesek barlangba költöztetésével lehet megoldani. Kialakítása során az Európai Űrügynökség (ESA) barlangi kiképzési módszereit vették alapul. A barlang garantálja a földi külvilágtól való elzártságot, továbbá a felszíni irányítóközponttal való kapcsolattartásba egy nyolc perces késleltetést is beépítettek, hogy a Föld és a Mars közötti távolságot szimulálják.

Az üregrendszerben építették meg azokat a lakó- és kutatólétesítményeket, amelyekben a résztvevők mindennapi életüket élik. Innen csak szkafanderben léphetnek ki és ha valahová belépnek, mindent fertőtleníteniük kell. Sajnos az épületek belsejéről és az ott folytatott tevékenységről az Astroland honlapján semmilyen kép vagy leírás sincs.

Egy épület és lakói

A barlanggal kapcsolatos gondok abból adódnak, hogy az egész létesítményt egy karsztbarlangban építették fel. Vagyis mészkőben alakult ki, márpedig ilyen kőzetet a Földön kívül sehol sem találtak. Az üreget földalatti patak alakította ki, melyet a felszínről beszivárgó csapadékvíz táplál. A Marson erre pár milliárd éve nincs esély. A képeken jól láthatóak cseppkövek és mésztufagátak, ezek létrejöttéhez pedig a csapadékvíz és a mészkő együttes jelenléte szükséges, így marsi létrejöttük dupla lehetetlenség.

Sokkal alkalmasabb lett volna egy lávacsatorna, mivel ilyen barlangok többek szerint a Marson is létrejöhettek, de sajnos ez sem biztos. Jelenleg csupán néhány valószínűsíthető függőleges barlangbejáratot ismerünk. Az, hogy vízszintes járatok is tartoznak hozzájuk, csupán feltételezés. Könnyen lehet, hogy a függőleges szakasz alján a Földről már ismert törmelékkúp található, és csak ennek eltakarítása után, esetleg több éves munkával juthatunk lakható járatokba.

Egy résztvevő. (Képek: Astroland)

Összességét tekintve megállapíthatjuk, hogy az Astroland a más égitesteken használt eszközök és módszerek tesztelésében, fejlesztésében akár hasznos is lehet, a részvételi díj a szolgáltatással arányos. Mindazonáltal a helyszín hibás megválasztása miatt olyan körülmények között zajlik, melyek kizárólag a Földön fordulhatnak elő, a marsi viszonyokat semmilyen szempontból sem tükrözik.

Tinn JózsefForrás:

urvilag.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved