Már rég nem ciki fogszabályzó és tényleg szükséges!


kidsnews (127éves) - 2 éve

A Föld lakossága nem csak a kultúrájában, de például a megjelenésében is különbözik, így egyáltalán nem meglepő, hogy más-más földrajzi helyeken különböző szépségideálokkal találkozhatunk. Egy dolog azonban mégis közös, ez pedig az arányosság elve. Ez azt jelenti, hogy a test, az arc annak a karakternek az arányait adja, amely az adott rassz szépségideálja. Ez természetesen eltérő arányokat jelent az orrszélesség, a szemszélesség, illetve az arc és a homlok magassága vonatkozásában is.

Ha jól belegondolsz a Hollywood-i szépségideálokban vagy akár a latin, indiai, ázsiai karakterekben jól felismerhető, hogy bár egymáshoz képest alapvetően eltérők, mégis az adott szépségideálokhoz nagyon is hasonlóak. Itt jön képbe az arányosság, vagyis ezeknek a karaktereknek valójában a koponya- és az arccsontozatuk arányai is nagyon hasonlók egymáshoz. Épp ezért egy japán fogszabályzó orvos teljesen más problémákkal szembesül a rendelőjében, mint mi itt Európában – sőt még akár országonként is lehetnek különbségek az átlagos arcszerkezetet illetően.

Az arccsontozat eltéréseket gyermekkorban még könnyen alakíthatunk a modern fogszabályozás segítségével, de felnőtteknél ez már sokszor csak műtétek árán lehetséges- mondta el nekünk Dr. Hatházi Katalin a smileforyou.hu orvosa.

kidsnews.hu: Ha jól értem akkor abban az esetben, ha meg akarsz felelni például a közép-európai szépségideálnak, akkor az a fogszabályzással kezdődik? 

Katalin: Bármilyen furcsán is hangzik igen, vagyis még a plasztikai sebészek sem tudják majd azt megoldani, amit most gyerekkorban nem rakunk helyére. Ha beesett, keskeny, magas boltozatú egy szájpadlás vagy az arccsont az nem csak azt eredményezi, hogy kevesebb hely marad a fogaknak, de ez az arc esztétikáját is befolyásolja. Ráadásul, az időben elkezdett fogszabályzással könnyebben korrigálható egy-egy probléma és az arckoponya csontok fejlődése is pozitív irányba befolyásolható, így fogak megfelelő helyének előkészítésével egyben az arc arányait is formálhatjuk.

Nem véletlen, hogy az álomgyárba vágyó fiatalok esetében a szülők legnagyobb beruházása általában a fogak és a fogszabályzás, hiszen arrafelé kötelező a Hollywood-i mosoly, szó szerint. 😊

kidsnews.hu: Mit jelent ebben az esetben a könnyedén?

Katalin: Napjainkban egy fogorvosnak már hatalmas eszköztára van. Pl. Ideiglenesen a szájpadlásba helyezett minitágítóktól, a kivehető fogszabályzókon keresztül rengeteg technikai újdonság van már a szakmában. Egyre ismertebbek és elterjedtebbek azok a kezelési protokollok melyek az arcesztétikát, a stabil fogsorzáródást is szem előtt tartva javítanak a fogszabályozási problémán. Egy előrelátó jó szakember már tejfogak esetében is számol, tervez, meg tudja jósolni az arccsontok növekedési eltéréseit így előrelátóan segíti, tereli a koponyacsontok növekedését, helyet teremtve a kinövő csontfogaknak.

Beszéltünk korábban az arányosságról, ami a természetben is, így például egy csigaháznál vagy a virágoknál is jelen van és az emberi arcra vonatkoztatva megfigyelhető. A szájban a fogak pozíciójának, formájának van egy optimális egyensúlyi rendszere, ha fogaid ennek megfelelően helyezkednek el, akkor semmi gond nem lesz velük. Ha azonban a fogak állásában, vagy azok találkozásában bármilyen disszonancia van, az később olyan problémát okozhat, amiről nem is gondolnánk, hogy a fogaink miatt van.

kidsnews.hu: Ha már itt tartunk, mikor kellene először fogorvoshoz menni, és milyen rendszerességgel járjunk?

Katalin: 4-5 éves korban már sokszor láthatók a kezdődő állkapocs fejlődési eltérések, amikor megindul a fogváltás, azért javasolt a 4 havonkénti kontroll, hogy kellő időben a legkevesebb beavatkozással terelgethessük a fogak előbújását és sorba állását, hogy ha marad is fogszabályozási tennivaló a kamaszkorra, az a lehető legkevesebb és legrövidebb beavatkozás legyen.

Gyermekkorban egy arcesztétikai szemléletű komplex fogszabályozási terv nem a fogak kiegyenesítésére, hanem főleg az optimális arccsontozat fejlesztésére fektet hangsúlyt, lehetővé téve az előbújó felnőtt fogak optimális elhelyezkedését, sorba állását. Ha jó időben jól avatkozunk be sokszor a klasszikus fogakra ragasztott fogszabályozás már tényleg csak pár hónapot vesz igénybe.

Következő cikkünkben a szájhigiéniáról és a megfelelő szájápolásról faggatom szakértőnket, tarts velünk akkor is.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

nyitókép: flickr.com

2017 Kidsnews | All rights reserved