Egy kenyai falusi tanár kapta a Global Teacher Prize-t


kidsnews (127éves) - 2 éve

Egy kenyai középiskolai tanár nyerte meg a 2019 évi Global Teacher Prize-t, amelyet gyakran a pedagógusok Nobel-díjaként is emlegetnek. A Pwani állami iskolában tanító, ferences rendi Peter Tabichi elkötelezettségének, a kemény munkájának és a tanítványaiba vetett szenvedélyes hitének köszönhetően kapta meg az 1 millió dollárral járó elismerést.

Az iskola, amelyben tanít olyan területen van, ahol hatalmas a szegénység, gyakori az aszály és mindennapos dolognak számít az éhezés. A tanulók 95 százaléka ráadásul árva vagy félárva, kilométereket gyalogolnak az iskolába és közel hatvanan (!!!) vannak az osztályban. Eközben az iskola sincs különösebben felszerelve. Mindössze egy laptopjuk van és mint kiderült az internet sem hasít különösebben.

Mindezek ellenére a tanárnak sikerült olyan minőségi oktatást prezentálnia, amely miatt az iskolába járó diákok 60 százaléka vehetett részt valamilyen országos tanulmányi versenyen a közelmúltban. Ez persze még nem minden. A 2018-as Kenya Science and Engineering Fair keretében a Pwani állami iskola hátrányos helyzetű diákjai bemutattak egy általuk feltalált, vakokat és siketeket segítő eszközt, és kvalifikálták magukat az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő INTEL International Science and Engineering Fair 2019-es rendezvényére is.

Mindezt egy olyan iskolából indulva, ahol még hálózati áram sincs! Peter Tabichi a most nyert 1 millió dollár jelentős részét visszaforgatja majd az oktatásba csakúgy, mint korábban, amikor a fizetése 80 százalékáról mondott le rendszeresen.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on isForrás:

globalteacherprize.org

2017 Kidsnews | All rights reserved