Egyre többen vannak a laposföld-hívők


kidsnews (127éves) - 2 éve

2019-et írunk. A Föld körül nagyságrendileg 8000 űreszköz kering, miközben már egy Teslát is kilőttek az űrbe. A NASA Földről készült fotói nagy felbontásban is gond nélkül elérhetőek, és naponta körülbelül 200 ezer repülőgép utasai győződhetnek meg a Föld nagy magasságon jól kivehető gömb alakjáról.

Mindezek azonban cseppet sem zavarja az összeesküvés-elméletekkel operáló, egyre nagyobb számú laposföld-hívőt, akik jellemzően a YouTube-n tájékozódva, a Bibliára és matematikai számításaikra hivatkozva állítják: A Föld mindezek ellenére tök lapos. Érveik között a legmeghatározóbb az 1838-ban végrehajtott Bedford-kísérlet. Ekkor egy Samuel Birley Rowbotham nevű angol feltaláló és laposföld-fan egy vitorlást indított útnak az Old Bedford River csatornán. Mivel a hajó árboca még 10 kilométerről (???) is látszott, az arányokkal mit sem foglalkozó Rowbotham teljes bizonyosággal jelentette ki, hogy tetszik vagy nem tetszik a Föld bizony tényleg lapos.

A laposföld kifejezésre keresés az interneten tavaly 90 százalékkal több volt világszerte, amely alapján úgy tűnik az áltudományos mozgalom még mindig növekszik. A megbabonázott hívők egy tavalyi Birmingham-i konferencián pedig egészen odáig jutottak, hogy felmerült az is, hogy Ausztrália valójában nem is létezik. A legkisebb jelenkori kontinens szerintük csak egy hatalmas átverés és aki azt hiszi járt ott, az is csak egy rendkívüli módon kivitelezett showműsort látott, egy színészek által működtetett dél-amerikai látványvárosban.

A laposföld-elmélet mindezek ellenére nem újkeletű. Az ókorig általánosan elfogadott nézet volt, egészen addig amíg i.e. 300-ban Arkhimédésznek sikerült bizonyítani az ellenkezőjét. Ezután már fokozatosan terjedt el bolygó geoid alakjára vonatkozó tudományos nézet, megnyugtatva mindenkit, aki korábban még le akart esni a Föld szélén.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

dailymail.co.uk; hvg.hu

2017 Kidsnews | All rights reserved