Hiúzlesre invitáltak a Börzsönybe!


Eboss Boss (14éves) - 3 éve

Óriási mázlival elsőként csaphattam le szerkesztőségi felületünkön a Börzsönyi Szilveszter Botond névre hallgató hiúz meglesésére szerveződő sajtótúrára Királyréten, amelyet a WWF Magyarország – a szervezetről Tigirl cikkében olvashattok bővebben – és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szerveztek számunkra. A nagyragadozók ismételt megjelenése Magyarországon akkor lett köztudott, amikor néhány hónappal ezelőtt először egy, majd még egy medve átkalandozott hazánkba is, velük találkozó honfitársaink nem kis rémületére.

Azonban a visszatérő ragadozók száma továbbra sem számottevő, ami jól látszik abból is, hogy a Botondról készült kameracsapdás fényképről a teljes magyar sajtó beszámolt, még ha magunk a kiránduláson annyira találkoztunk vele, mint ti, vagyis mi is láttuk a kamerafelvételeket.

De hiúz hiányában sem kellett unatkoznunk a kirándulás alatt, ugyanis a királyréti kiindulási pontról élvezhető kiránduló-útvonalakat találhat bármilyen nehézségi szintre vágyó természetbarát. Az összeségében jól járható, néhol meredekebb patakokkal tarkított útvonalakon kisebbek számára is megfejthető titkosírással színesített tanösvényt is találnak a kirándulók, ahol a füzetecskébe rejtett megoldókulccsal válaszokat kaphatunk az állomásokhoz köthető kérdésekre, így szórakoztatva a sokkal több interakcióra vágyó fiatalabb generációt is.

Én rengeteg mindent megtudtam a kirándulás alatt, például azt is, hogy az, amit egyesek medvekarmolásnak néznek a fákon, azt valójában a szarvasok csinálják az agancsukkal. Szóval, ha mélyedéseket látsz a fába vésve, nem kell rögtön medvét kiáltani.

Aki pedig azért aggódna, hogy a kirándulás alatt találkozhat Botonddal, biztosan mondhatom, hogy bár a Börzsönyi Szilveszter Botond névre keresztelt hiúz boldogan éli mindennapjait a Börzsöny nagy kiterjedésű erdeiben, azonban az általa bejárt terület nagysága közel 100 négyzetkilométernyi, és a kirándulók által keltett zajok sokkal inkább elrettentik, mint csalogatják a börzsönyi ragadozót.

Így aki tavasszal úgy érzi, hogy kiszabadulna a város bűzös szorításából, nyugodtan vegye az irányt a Dunakanyarba és élvezze a hamisítatlan erdei kirándulást.

Jó szórakozást kívánok azoknak, akik kipróbálják.

 

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved