Ilyen volt a budapesti klímatüntetés


kidsnews (127éves) - 3 éve

A mai napon több ezer iskolás hagyta ott az osztálytermeket világszerte, hogy az éghajlatváltozás veszélyeire felhívva a figyelmet, sztrájkjával az emberi tétlenség ellen tiltakozzon. A 125 országot felölelő, pártpolitika mentes akciót a svéd Greta Thunberg ihlette, aki még januárban a Davosi Világgazdasági Fórumon olvasott be a tétlen döntéshozóknak.

A Global Strike For Future rendezvényeihez csatlakozva egy Facebook csoport Budapesten is meghirdette a megmozdulást, bár itt az iskolaszünet miatt nem került sor valódi diáksztrájkra. A Batthyány téren összegyűlt 2-300 résztvevő között ráadásul nem is csak a diákság képviseltette magát, hiszen családosok és még nagyszülők is szép számmal voltak a tömegben.

A rendezvényen felszólaló Minkó Mihály, gyermekkori élményeire visszautalva egy viharhoz hasonlította a közelgő klímakatasztrófát, ami elől azonban már nincs menekvés a takaró alá és nincs menekvés az imádságba sem.

Ennek a viharnak soha nem lesz vége. Egyre erősebben zúg majd az erdő, egyre több fa csavarodik ki tövestől, egyre több tető szakad be és egyre több ház omlik össze. Ez a vihar nem csak városokat fog elsöpörni, nem csak embereket öl meg, hanem valami mérhetetlenül rosszabbat is tesz majd. Elsöpörheti magát az embert, és az emberrel nem csak te meg én tűnünk el. Eltűnik minden más is” – mondta.

Véleménye szerint jelen pillanatban az emberiség nem tud felülkerekedni a problémán. A túlélés érdekében pedig elkerülhetetlen, hogy ésszerűbben viszonyuljunk a természethez, önmagunkhoz és a jövőnkhöz is.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved