Léo Major 1945-ben egyedül szabadított fel egy 50 ezres holland várost


kidsnews (127éves) - 3 éve

Az 1921-ben született háborús hős a kalandos akció mellett arról vált nevezetessé, hogy ő az egyetlen olyan kanadai, aki két külön háborúban (a második világháborúban és a koreai háborúban) is megkapta a Viktória királynő által alapított DCM-et, azaz a Kiemelkedő helytállásért járó érdemrendet.

Léo Major mesterlövészként valamikor 1941-ben kapcsolódott be a második világháborúba, de a normandiai partraszállásig nemigen lehetett hallani felőle. Az ütközetben egy német SS katona által elhajított foszforgránát megsebesítette, de ő annak ellenére sem akarta otthagyni egységét, hogy az egyik szemére gyakorlatilag teljesen megvakult. Úgy volt vele, hogy a fegyvere használatához tökéletesen elég lesz neki az ép szeme is.

Léo Major kitüntetései. Forrás: Wikimedia Commons

Az egysége 1945. áprilisában ért a Hollandiai Zwolle városához, ahol azt a feladatot kapta, hogy a tűzérségi támadást megelőzően másodmagával kémlelje ki a német egységek létszámát és elhelyezkedését az 50 ezres városban.

Beszivárogtak a városba, és miután társát elvesztette egy tűzharcban egyszerűen besétált a helyi kocsmába, ahol pókerarccal közölte egy ott iszogató német tiszttel, hogy megérkeztek a kanadaiak és hamarosan porrá lövik a várost. A német elviharzott ő pedig a hitelesség kedvéért fel alá rohangált az utcákon miközben lövöldözött, robbantgatott és még a helyi SS központot is felgyújtotta. Akkora zűrzavart idézett elő, hogy az életét mentő német helyőrség hajnali 4 órára már az utolsó emberig elhagyta a kanadai „ostrom” alatt álló települést.

Léo Major nyugdíjazását követően sokszor visszatért Zwolle városába és szoros kapcsolatot épített ki a helyiekkel, akik egy utcát is elneveztek róla. 2008. októberében, 87 éves korában halt meg. Életéről és hőstetteiről egy dokumentumfilm is készült Léo Major, az egyszemű fantom címmel.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.Forrás:

britannica.com

2017 Kidsnews | All rights reserved