Március 20. – Ezen a napon jelent meg a Tamás bátya kunyhója


kidsnews (127éves) - 3 éve

1852. március 20-án jelent meg Harriet Beecher Stowe amerikai, abolicionista* írónő rabszolgaság-ellenes regénye, a Tamás bátya kunyhója. A szentimentális mű rendkívüli hatást gyakorolt az amerikai történelemre. A regény szinte belemarkolt az olvasók lelkébe, felerősítve azt a már létező szembenállást, amely végül a 970 ezer áldozatot követelő amerikai polgárháborúban csúcsosodott ki. Amikor Harriet Beecher Stowe később találkozott Abraham Lincolnnal, az Egyesült Államok republikánus elnöke állítólag ránézett és azt mondta: „Tehát ez a kis hölgy csinálta ezt a nagy háborút.”

Ma már tudjuk: a Tamás bátya kunyhója a század legnépszerűbb regénye lett. Már a megjelenését követő első évben 300 ezer példányban értékesítették, lefordították a világ majdnem összes nyelvére, bemutatták a színházakban és több film is készült belőle. Egy kutatás szerint a Biblia és az Odüsszeia után minden idők legjelentősebb, a világot legjobban befolyásoló könyve lett.

*abolicionizmus: a rabszolgaság eltörléséért küzdő mozgalom

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.

 Forrás:

wikipedia.org

kép: Wikimedia Commons

 

2017 Kidsnews | All rights reserved