Mi az élet értelme? – Megtaláltuk a Semmi c. könyvben.


Gréti (16éves) - 3 éve

Mi az élet értelme? Van-e egyáltalán értelme? Janne Teller a Semmi című könyvében erről a kérdésről ír az olvasónak. A dán írónő fikció könyve 2000-ben jelent meg, majd futótűzként terjedt szerte a világon. Volt ország, ahol betiltották, majd kötelező olvasmánynak rendelték el. Ebből is látszik, hogy egy igen megosztó könyvről beszélünk. Nem csoda, hiszen az úgynevezett kényelmetlen témák a legtöbb esetben megosztóak. Esetünkben a kellemetlen téma a semmi. Vagyis van-e értelme bárminek is?

„Semminek sincs értelme. Ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezzel a kijelentéssel sétál ki Pierre Anthon a 8. a osztályterméből, hogy attól kezdve egy szilvafán üljön, és ne csináljon semmit. Hiszen semminek sincs értelme. Ez a mondat mindenkinek szöget ütött a fejében, főleg azért, mert valahol mindenki tudta, hogy van benne igazság, csak senki nem merte kimondani. De ettől kezdve mindenki nyugtalanná vált. Mi van, ha igaza van? Mi van, ha bármit is csinálunk annak nincs értelme? Akkor miért születünk meg? Hogy az értelmetlen semmiben éljünk? Végül pedig: Mi van, ha a semmi is valami? Vagy a valami is semmi?

Nehéz kérdés, nagyon nehéz. Talán a legnehezebb!

De a 8. a osztály elhatározza, hogy nem hagyják annyiban! Be fogják bizonyítani Pierre Anthonnak, hogy nincs igaza. És ezzel meggyőzzék önmagukat, hogy nekik van igazuk!

Egy kis gondolkodás után megszületett az ötlet: építenek egy halmot, aminek a téglája az érték lesz. A „játék” menete a következő. Mindenkinek be kell tennie valamit, ami számára érték. Az első betesz egy számára értékes dolgot, majd kiválaszt valakit, akitől elkéri a számára a legértékesebb dolgot. És ez így megy egészen addig, míg mindenki be nem adott valamit. Az első pár forduló „csupán” tárgyakról szól. De mikor egy hörcsög kerül a kupac tetejére, megtörik a jég. Minden és mindenki elszabadul. Lerántják a leplet az érzéseikről, és elszabadulnak indulatok. De legfőképpen a vágy, hogy értelmet találjanak az életben.  De jó-e ha ennyire gátlástalanok? Jó e, hogy nincsenek határok? Meddig tudnak elmenni? Tényleg a világot érteni akarás beszél belőlük, vagy egyszerűen csak a puszta „őrület”?

Mikor belekezdtem a könyvbe rögtön magával ragadott. De bármennyire is kíváncsi voltam a végére, a közepe táján tartanom kellett egy kis szünetet. Igaz mindössze csak 180 oldal, de számomra nagyon tömény volt. Pár nap pihentetés után ismét a kezembe vettem és olvastam tovább.

Amikor egy könyvet olvasok, szinte mindig találgatom, hogy mi lesz a vége. De itt teljesen tanácstalan voltam. El sem tudtam képzelni mi lesz a végkifejlet. Lesz-e értelme?

 

A olvasás élményét a Scolar kiadó támogatásának köszönhetjük.

Ha tetszett az írásunk, oszd meg másokkal is, nyomj egy lájkot és kövesd az oldalunkat a Facebook-on és az instagram-on! Elérsz minket a  Twitter-en és most már a youtube-on is.2017 Kidsnews | All rights reserved